Snapchat'e verdiği teklif reddedilen Facebook mobilde arayışlarını sürdürüyor

Snapchat'e verdiği teklif reddedilen Facebook mobilde arayışlarını sürdürüyor

mobil-platformGelirlerinin yarısına yakınını mobilden elde eden Facebook gelecek stratejisini mobil üzerine kurduğunu gün geçtikçe daha da belirginleştiriyor. Geçen hafta sadece mobil yazılımcıların katılımına açık olan etkinlik düzenleyen Facebook, mobil uygulamalarda sosyal içerik üzerine detaylar verdi.

Snapchat'in sadece Facebook'un satın alma teklifini reddetmeyip Facebook'un yaptığı mobil odağında etkinliğe katılmaması ise kendini Facebook'un dışında konumlayacağı konusunda net olarak tavrını göstermiş oluyor. 1.15 milyar kullanıcıya sahip ve uygulamalar için platform görevi üstlenen Facebook ile bağ kurmak istememesi de Snapchat'in gelecek beklentileri üzerine ipuçları içeriyor.

Sadece davetiyeyle mobil yazılımcıların çağrıldığı etkinlikte, Facebook'un en iyi yaptığı iş olarak nitelendirebileceğimiz platform görevi üstelenerek yeni uygulamaların kullanıcıya nasıl sunulacağı ve uygulamanın sosyalliğinin nasıl kazandırılacağı etkinliğin üzerinde duruldu. Etkinlik mobil geliştiriciler için yeni kullanıcı demek olduğu kadar Facebook'un aktif kullanıcı sayısını korumasının neredeyse tek yolu.

aktif-mobil-kullanici-sayisi-facebook1, 15 milyar kullanıcısının 874 milyonu mobilde aylık aktif olan Facebook, mobilde kazandıklarını korumaktan daha da öteye giderek aktif büyümesini devam ettirmek istiyor. Milyar dolarlık girişimler kulübü arasında yer alan Zynga'yı adeta doğuran Facebook, o dönemde oyun şirketi ile inişli çıkışlı bir ilişkisi vardı. Geçtiğimiz yıl haber olsa da Zynga 2010 yılında kopma noktasına gelen ilişki Kasım 2012'de derinleşerek Zynga'nın kaybı ile sonuçlanmıştı.

NewYork Times, Facebook'un mobil odağı çerçevesinde yazılımcıların lehine düzenlemelerle yazılımcıları daha da cezbedeceği iddiasında olsa da Facebook üzerinden daha fazla kullanıcı kazanmaya hayır diyecek uygulamanın olmadığını söyleyebiliriz. Satın alma ile olsa da 30 milyon kullanıcıdan 150 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram bunun en güzel örneği.

Facebook mobil geliştiriciler için yaptığı satın almalar ise 200 milyon doları geçti. Mobil uygulamalar için ölçümleme hizmeti sunan Parse ve mobilde veri trasnferi iyileştirmeleri yapan Onavo'yu satın alan Facebook, mobil uygulamar için platform görevini devam ettirecek gibi görünüyor. Aynı iş modelinde olmamasına rağmen sadece App Store'un 2012'de 18 milyar dolar gelir elde ettiğini ve bunun %6'sının uygulama reklamlarından olduğunu düşündüğümüzde Facebook'un mobilde artan iştahı için referans noktalarından birisi olarak kabul etmek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.