Apple son çeyrekte beklentileri aşarak 37,5 milyar dolar gelir elde etti

Apple son çeyrekte beklentileri aşarak 37,5 milyar dolar gelir elde etti

Apple Apple 2013 mali yılı dördü çeyrek bilançosunu açıkladı. Açıklanan rakamların hem beklentilerin ötesine geçmiş, hem de bir önceki çeyreğe göre artış göstermiş olması ise yatırımcıların yüzünü güldürdü.

Analistler Apple’ın son çeyreği 37,14 milyar dolar gelir ile kapatacağını ön görüyorlardır. Açıklanan rakamlara göreyse Apple 37,5 milyar dolar gelire ulaşarak bu tahminleri aşmayı başardı. Bir önceki çeyreğe göre gelirlerin 1,8 milyar dolar artmış olması da Apple adına diğer olumlu bir gelişme. Üçüncü çeyreği 6,9 milyar dolar karlılıkla kapatan Apple, dördüncü çeyrekte ise net karını 7,5 milyar dolara taşımayı başardı.

Şimdi de bu olumlu tabloyu oluşturan gelir kaynaklarına ve satış rakamlarına bakalım…

iPhone da beklentileri aştı

Apple’ın ürünleri denildiğinde öncelikli olarak akla iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlar geliyor. Amiral gemisi olma özelliğini sürdüren iPhone satışları da son çeyrekte beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Uzmanlar Apple’ın çeyreği 33,4 milyon adet iPhone satışı ile kapatacağını tahmin ediyorlardı. Açıklanan satışlar ise 33,8 milyon adet. Bir önceki çeyreğe göre Apple 2,8 milyon daha fazla iPhone satmayı başarmış.

iPad’de ise durum biraz daha farklı. Analistlerin 14 milyon iPad satış beklentisini 14,1 milyon adet ile aşmış olsa da, Apple bir önceki çeyreğe göre 600 bin adet daha az iPad satmış durumda Bakalım yeni iPad Air bu tabloyu değiştirebilecek mi…

Uzmanların 4,26 milyon Mac bilgisayar satışı gerçekleşeceğini ön gördükleri dördüncü çeyrekte satışların 4,6 milyona ulaşması Apple için diğer olumlu bir haber. Bu aynı zamanda bir önceki çeyreğe göre 800 bin adet daha fazla Mac satılmış olduğunu gösteriyor.

2013’de satışlar arttı, karlılık azaldı

Tüm 2013 mali yılını inceleyecek olursak, son rakamların da ışığında Apple’ın bu dönemi toplamda 171 milyar dolar gelir ve 37 milyar dolar kar ile kapatmış olduğunu görüyoruz. Bu yıl boyunca ise 150 milyon iPhone, 71 milyon iPad ve 16 milyon Mac satmış durumda.

2012 mali yılını anımsayacak olursak; Apple geçtiğimiz mali yılı 156,6 milyar dolar gelir elde etmiş ve 41,66 milyar dolar karlılığa ulaşmıştı. Bu sırada 125 milyon adet iPhone, 58,3 milyon iPad ve 18,1 Mac bilgisayar satmıştı.

Bu iki mali yıla ait rakamları karşılaştırdığımızda Apple’ın bir önceki yıla göre toplamda daha fazla satış yaparak daha fazla gelir elde ettiğini fakat karlılığının düşmüş olduğunu görüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.