'Türkiye'yi mobil internet ve yazılımcılar büyütecek'

'Türkiye'yi mobil internet ve yazılımcılar büyütecek'

Canlı yayınla takip edebildiğiniz Webrazzi Summit'13, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ile Arda Kutsal'ın sohbetiyle devam ediyor. Mobilin gelişim ve gelecek potansiyelinin konuşulduğu sohbet mobil yazılım sektörünün önemine odaklandı.

Akıllı telefon veya mobilin gelişimi hakkında neler düşündüğü sorusuna, Koray Öztürkler'in yanıtı data kullanımının kesintisiz arttığı ve yakın zamanda Turkcell'in gelirlerinin en önemli kısmını teşkil edeceği şeklindeydi. Öztürkler, mobil ile birlikte artan internet kullanımına değinip, ekonominin buna paralel gelişim gösterdiğini dile getirdi.

Koray öztürkler Arda kutsal summitÖztürkler konuşmasında 2011 yılında tablet satışının PC satışını geçtiğini belirterek mobil uygulamaların önemine değindi. Turkcell'in 2009'da henüz 3G çalışmaları sürerken yıllık 2 TB veri transferi olduğunu belirten Öztürkler, sadece bir yıl içinde bunun 5 kat artarak 10 TB'a ulaştığını ve bu yılın sadece ilk altı ayında 52 TB veri transferi olduğunu söyledi. Dikkat çeken başka bir nokta ise önümüzdeki yıllarda kullanılan mobil datanın 3′te 2′sinin video olacağı tahmini.

Mobil İnternetin Ekonomiye Katıkısı

Mobil teknolojinin gelişmesi ekonomiyi de bire bir etkiliyor. Özellikle makineler arası iletişim, bulut teknolojiler şirketlerin yakın zamanda tanıdığı ve ilgi gösterdiği alanlardan birisi. M2M iletişim seracılık, filo yönetimi başta olma verimliliği artıyor dolaıyısı ile ekonomide üretimi artırıyor. Koray Öztürkler 1.3 milyon makinenın kendi arasında iletişimi Turkcell üzerinden sağladığı bilgisini paylaştı.

Öztürkler konuşmasında Harvard Üniversitesi eski rektörlerinden Larry Summers ile ilgili bir anekdotu paylaşarak internetteki bilginin önemini örnekledi. Larry Summer, kendisine 'internete ulaşmak mı, Harvard kütüphanesine ulaşmak mi?' sorusuna 'kesinlikle internet' cevabını veriyor. Nielsen'ın araştırmasında Brezilya ve Türkiye'nin sosyal medyayı en fazla kullanan ülkeler arasında yer aldığını belirten Koray Öztürkler, internette araştırma kategorisinde ise ABD ve Güney Kore'nin başı çektiğini dile getiriyor. Öztürkler, özellikle internet içeriğinin gelişmesi ile araştırmalarında artacağı kanaatini taşıyor

Mobil Penetrasyon

Turkcell akıllı cihazların fiyatlarının daha uygun olması için çalışmalarını da devam ettiriyor. Özellikle geçtiğimiz haftalarda tanıtılan T40 modeline ek olarak yeni ürünlerin gelecği Webrazzi Sumiit 2013 sahnesinde paylaşıldı. Öztürkler'in verdiği bilgilere göre mobil penetrasyon şu an yüzde 25 civarında, ancak geri kalan pazara ürünler sunularak pazar hacmi daha da büyütelecek, böylece hem Turkcell'in gelirlerine katkı sağlarkane hem de daha fazla kullanıcının akıllı telefonun yararlarından faydalanması sağlanacak.

Yazılım ve mobil uygulamalar

Koray Öztürkler 35 milyon müşterisi olan Turkcell'in çok farklı profillerde müşterileri olduğunu dile getiriyor. Her müşteri grubunun farklı beklentileri olduğunu ve bunların sadece Turkcell mühendisleri tarafından yazılan uygulamar ile karşılanamayacağını belirten Öztürkler ekosistemin önemine vurgu yapıyor. Geçen hafta tanıtılan Geleceği Yazanlar projesi ile Turkcell gençlere mobil uygulama geliştirmek için eğitim sağlıyor. Özellikle mobil yazılıma henüz adım atmamış gençleri harekete geçirmek isteyen Turkcell, farklı platformlarda (Android, iOS, Windows Phone) mobil uygulama geliştirilmesi için ayrıcalıklı bir eğitim portalı sunuyor. Yazılımın 25 milyar dolarlık pazardan kısa zamanda 100 milyar dolar pazar ulaşacağını belirten Koray Öztürkler Geleceği Yazanlar'a daha reklam yapmadan 3 bin başvuru geldiğini paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.