Sizlere kısa bir süre önce Growth Hacking Nedir? başlıklı yazımızla Growth Hacking kavramı hakkında giriş bilgisi vermiştik.
Düzenlenmekte olan Webrazzi Summit 2013'ün konuşmacılarından biri de bildiğiniz gibi Neil Patel'di. Aynı zamanda KISSmetrics adlı dünya çapında önemli bir analiz servisinin de kurucusu olan Neil Patel sahnede growth hacking hakkında bir sunum gerçekleştirirken konuyla ilgili önemli örneklere de yer verdi.
Neil sunumuna şu soruları sorarak başladı: "Müşteriniz kim? Bu soruya her sabah evinden işine arabayla giden, orta gelir düzeyinden 30 yaş üstü kadınlar gibi bir yanıt vermeniz gerekiyor. İkinci soru ise bu müşterilerinize hangi yollarla ulaşıyorsunuz?"
Bu soruların ardından Dropbox örneğine geçen Neil, şirketin Google'dan reklam vererek büyümeyi tercih etmesi halinde kullanıcı başına 233-388 dolar arası bir masraf yapması gerektiğini söyledi. Dropbox'ın bir kullanıcıdan o dönemde bir yıl için istediği ücret ise yalnızca 99 dolar. Dropbox rakamlardan da anlayacağınız üzere reklam vermeden başka bir yol bulmalıydı ve Neil o yolu şirketin kullanıcılarına sosyal paylaşım yapmaları ve arkadaşlarını davet etmeleri sayesinde ücretsiz ekstra alan vermesi olarak özetledi.
Growth Hacking'de 5 önemli nokta
Neil, growth hacking ile ilgili örneklerini 5 ana noktada topladı: Entegrasyon, iş e-posta'ları, embed, "powered by" ve ücretsiz özellikler. Neil; entegrasyon başlığı altında internet girişimlerinin kullanıcı sayısı olarak olabildiğince yükseklere çıkması gerektiğini söyledi. Kullanıcılardan iş yerlerinde kullandıkları e-posta'larını istemenin çok akıllıca olduğunu söyleyen Neil, BOX ve Yammer gibi şirketlerin bu yolu fazlasıyla denediklerini söyledi.
Neil'ın bahsettiği bir diğer konu ise YouTube'un en başarılı örneğini sergilediği embed'ler oldu. 4. başlık ise SurveyMonkey'nin yaptığı gibi girişimlerin sundukları hizmetlerin altına "powered by" şeklinde kendi markalarını koymalarıydı. Neil, "Aslında bu konuda LinkedIn, Twitter ve Facebook gibi şirketlerin yaptıklarını da örnek olarak gösterebiliriz, aynı SurveyMonkey gibi." dedi. Son başlık olan ücretsiz özellikler sunma konusunda ise Neil, NewRelic gibi ürünlerin bu yolla çok hızlı büyüme kaydettiklerinden bahsetti ve girişimlerin kullanıcılarına bazı özelleri ücretsiz planlarla sunup onların davranışlarını analiz etmenin oldukça akıllıca olduğuna değindi.
Neil konuşmasına örnekleri bitirdikten sonra iki önemli hatırlatma yaparak son verdi. Neil ilk olarak "ürününüze, kullanıcılarınıza değer katmayacak bir özellik eklemek için boşuna zaman kaybetmeyin" derken, ikinci olarak ise ana odak noktasının para kazanmaktan şaşması gerektiğinin altını çizdi.
Neil sunumunun sonunda ise Kissmetrics olarak ekiplerini büyütmek istediklerini ve isteyenlerin kissmetrics.com/careers adresinden başvuruda bulunabileceklerini ekledi.