Growth Hacking nedir?

İnternet dünyasında insana en keyif veren şeylerden biri; yeni bir projenin başlangıç süreci olabilir. Ancak projelerin başlangıç süreçleri fazlasıyla keyifli olsa da genelde ürün ortaya çıktıktan sonra keyifler kaçıyor. Kullanılmayan hatta denenmeyen özellikler, ziyaretçi almayan siteler, başarılamayan hedefler…

Son yıllarda özellikle ABD'de internet girişimciliği konusunda iki kavram çok öne çıkıyor. Bunlardan bir tanesi lean startup -yani yalın girişim- kavramı. Yalın girişim kısaca projenin hayata geçmeden önce belirli metodlar ile test edilmesine dayanıyor. Growth hacking ise yayın hayatı başlayan internet projelerinin alışılmışın dışında, yüksek analizle ortaya çıkan yöntemlerle büyümesi için yapılan çalışmaları kapsıyor. Bu yazıda henüz growth hacking ile tanışmamış olan okuyucularımıza kısa bir giriş yapmaya çalışacağız.

Growth hacker'lar özünde online pazarlama yapıyorlar. Ancak gözümüzde canlanan online pazarlamacılardan farkları her türlü işe yarar metriği analiz etmeleri, test etmeleri ve ölçümlemeleri. SEO, Google Analytics ve diğer analitik araçları, içerik pazarlaması, A/B testi, viral pazarlama ve sosyal medya pazarlaması ise growth hacking konusunda en çok kullanılan kavramlardan.

Growth hacking'in online pazarlamaya kıyasla ağırlıklı olarak internet girişimleriyle özleşmesinin sebebi ise daha düşük bütçelere ihtiyaç duyması. Ki bu da erken aşama bir internet girişimleri için tahmin edersiniz ki çok önemli. Ancak yanlış anlaşılmasın, growth hacking'i yalnızca erken aşama internet girişimleri değil; LinkedIn, Facebook, Twitter, Dropbox ve AirBnB gibi dev şirketler de kullanıyor.

2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atılan bir kavram olan growth hacking hakkında  günümüzde konferanslar düzenleniyor, kitaplar yazılıyor. Growth hacking kavramını kısa zamanda -ülkemiz de dahil olmak üzere- çok daha fazla duymaya başlayacağız.

Gerçek bir örnek: Twitter

Konuya bir de gerçek bir örnek üzerinden yaklaşmak gerekirse; geçmişte Twitter'da da çalışmış önemli growth hacker'lardan Josh Elman'ın bahsettiği hikayeye göre Twitter yayılmaya başladığında insanlar medyadan ya da arkadaşlarından platformu duyarak yoğun bir şekilde üye olmuş. Daha sonra normal olarak hesaplarını unutan ve platformu ziyaret etmeyen kullanıcıların sayısı giderek artmaya başlamış. Bu duruma çözüm olarak hepimizin aklına reklam yoluyla o kullanıcıları geri kazanmak veya e-posta yoluyla onlara ulaşmak gelebilir. Elman'ın paylaştığına göre ise Twitter bu sorunun üstesinden geriye dönük verileri analiz ederek gelmiş.

Kullanıcılarının alışkanlıklarını analiz eden ekip; platforma ilk üye olunduğunda ilgisini çekecek kişileri takip eden kullanıcıların çok daha uzun sürelerde aktif olduğunu farketmiş. Bunun sonrasında tüm üyelik süreçleri bu doğrultuda güncelleyen Twitter, kullanıcılarını ilk üyeliklerinde ilgisini çekecek kişileri takip etmeye yönlendirerek bu soruna çözüm üretmiş.

Neil Patel Webrazzi Summit 2013 sahnesinde!

Bu arada, henüz duymayanlar için Webrazzi Summit 2013'ün yurtdışı konuklarından biri de Neil Patel. Dünyaca ünlü analitik servisi KISSmetrics‘in kurucu ortağı Neil Patel, growth hacking konusunda da oldukça bilgi sahibi. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan etkinlikte Patel, "Lets do Growth Hacking" başlığı ile bir sunum da gerçekleştirecek. Konuya ilgi duyan herkesi şimdiden Patel'ın sunumunu kaçırmamaya davet ediyoruz.

patel-neil

Son olarak Growth Hacking konusuyla ilgilenenlere ya da bu yazıdan sonra ilgilenecek olanları şu isimleri takip etmelerini öneriyoruz: Sean Ellis, Andy Johns, Dan Martell ve tabii ki Neil Patel. Ayrıca Growth Hacker TV'ye ve konunun Quora sayfasına da göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.