Bir üniversite düşünün öğrencileri mezun olup Google'ı, Cisco'yu, Paypal'ı, Linkedin'i kurmuş olsun. Yahoo'nun CEO'unun da aralarında bulunduğu profosyonelleri saymıyorum bile.
Bir üniversitenin öğrencilerinin kurduğu şirketler 5.4 milyon kişiye istihdam sağlasın yıllık 2.7 trilyon dolar gelir elde etsin. Sadece bir üniversitenin mezunlarının ekosistemi devlet olsa dünyanın en büyük 10. ekonomisi olsun. Rakamlar kafa karıştırmasın ülkemizde 24 milyon çalışan var, en büyük 500 sanayi şirketmizin cirosu ise İSO'nun rakamlarıyla 300 milyar lira.
Stanford Üniversitesi bugünlerde öğrencilerine yaptığı eğitim yatırımının yanında belki de en iyi yatırımına hazırlanıyor. Kar amacı gütmeyen kendisinin kurduğu tohum fonlama şirketi StartX'e 3.6 milyon dolar bağışlayacak olan üniversite, öğrencilerinin kurmuş olduğu girişimlere yatırıma hazırlanıyor.
Stanford Üniversitesi bizde üniversitenin döner sermayesi diye tanımladığımız kantin, hastane ve diğer ticari yerlerden ettiği karı 3 yıl boyunca yılda 1.2 milyon dolar olarak StartX'e aktaracak. Döner sermaye girişimciler için döneceği oluşum yeni Google ve PayPal gibi şirketlerin önü açılacak.
2009'da kurulan Startx'e şu ana kadar Microsoft, Cisco, AOL'ın de aralarından bulunduğu firmalardan 1.65 milyon dolar destek gelmiş. StartX'in tohumdan desteklediği projeler arasında Luma'yı İnstagram, Wifislam'ı Apple satın almış.
StartX'te dikkat çeken en önemli detay ise en büyük problemlerinin öğrencilerin diğer tohum fonlama şirketlerini tercih etmesi olabileceğini belirtmiş kurucusu Alexa Lee. Bu da girişimci ekosistemi için ne kadar geniş bir yelpaze olduğunu gösteriyor. Girişimcinin yatırımcı peşinde koşmadığı yatırımcının girişimci için teklifte bulundu bir ekosistem.
Stanford Üniversitesi sadece girişimciyi desteklemiyor ayrıca üniversitenin içinde varolan teknoloji transfer ofisi ile patent ve lisanslama işlemlerini de yürütüyor. Google PageRank algoritması bunun en bilinen örneklerinden.