Google ve Nestlé’nin sürpriz anlaşması sonucu yeni Android’in adı KitKat oldu

Google ve Nestlé’nin sürpriz anlaşması sonucu yeni Android’in adı KitKat oldu

Google, Android sürümlerini adlandırırken tatlı isimler tercih ediyor. Fakat bu kez isim seçiminde beklenmedik olanı yaptı ve dünyanın en büyük yiyecek üreticilerinden biri ile anlaşarak Android’e satışta olan bir çikolatalı gofret markasının adını verdi.

Android’in yeni sürümünün adının KitKat olacağını önce Sundar Pichai Google+ üzerinden açıkladı. Çok kısa süre içerisinde Android’in resmi Google+ sayfasından da doğrulama geldi. Nestlé ise bu haberi KitKat’ın Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Kısa süre sonra KitKat Google’ın Android’in sitesinde de yerini aldı. Hatta Android KitKat için Apple’a göndermeler içeren özel bir video bile hazırlandı…

Google’ın daha önceden adının Key Lime Pie olacağını söylediği Android 4.4 sürümünü KitKat olarak adlandırmak için ABD’li ve İsviçreli iki firma özel bir anlaşma yaptılar. Fakat bu anlaşmada taraflar birbirlerine herhangi bir ödeme yapmayacaklar. Onun yerine çapraz bir promosyon çalışması olarak iki taraf da Android KitKat’ı tanıtım kampanyalarında ve hatta görünüşe göre doğrudan özel ürünlerle, kullanabilecekler.

android kitkat

BBC’nin haberine göre iki firmanın bu sıra dışı anlaşmasının bu noktaya gelme süreci de alışıldığın dışında olmuş.

Android’in daha önceki sürümleri bildiğiniz gibi alfabeyi takip eden sürüm isimlerine sahipti ve her biri bir tatlı yiyecek veya içecek ismi (Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean) taşıyordu. Sıradaki K harfi içinse Key Lime Pie seçilmiş olmasına rağmen Google’daki geliştiricilerden gelen bir öneri ile Google ofisinde oldukça popüler olan KitKat’ın ismi bir anda öne çıkmış.

Android’in uluslarası işbirliklerinden sorumlu olan John Lagerling; “o sırada KitKat markasının haklarının hangi firmada olduğunu bile bilmiyorduk” diyor. Sonrasında olayı çözmüşler ve geçtiğimiz Kasım ayı sonunda Nestlé’nin İngiltere’deki reklam ajansını arayıp fikirlerini iletmişler. Çok kısa sürede gerçekleşen bir video konferans görüşmesinin ardından 24 saat içerisinde anlaşma sağlanmış ve Şubat ayında Barcelona’da düzenlenen Mobile World Congress esnasında da imzalar atılmış.

android kitkat

Dünyanın iki büyük ve birbirine çok uzak gibi görünen iki markasının bu sürpriz anlaşma ile bir araya gelmesi, aslında dünya çapındaki ekonomik yapının nasıl yeniden şekillendiğinin de bir örneği. Sanılan aksine Google artık sadece bir teknoloji firması gibi, Nestlé de aslında sadece gıda sektöründe değil. Bunu net bir şekilde ortaya koyan en çarpıcı örneklerden birisi ise Android KitKat oldu. Bundan sonra çok daha farklı ve sıra dışı örneklerini göreceğimizden şüphem yok…

Ve işte karşınızda Android KitKat videosu…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.