Yazılım sektörü şekil değiştiriyor, uygulamaların büyük kısmı ABD dışında geliştiriliyor

Yazılım sektörü şekil değiştiriyor, uygulamaların büyük kısmı ABD dışında geliştiriliyor

Söz konusu teknoloji olunca ABD’nin dünyanın geri kalanına göre açık bir üstünlüğü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bugün kullanılan pek çok cihaz Çin’de bir araya getiriliyor olsa da cihazların asıl üreticisi ve bu alandaki pek çok patentin de sahibi büyük çoğunlukla ABD’li firmalar.

Fakat uygulamaların yaygınlaşmasıyla beraber ABD, uygulama üretimindeki liderliği de kaybetmeye başladı. PC döneminin sona ermeye başlaması ile satışlarda yaşanan büyük değişim, hem cihaz, hem de yazılım satışı konusunda mobil cihazların öne çıkmasına neden oldu.

Son araştırmalara göre mobil cihazlar için geliştirilen uygulamaların büyük kısmı ise ABD dışında geliştiriliyor…

Dünyadaki tüm uygumaların yüzde 36'sı ABD'de, yüzde 64'ü ise ABD dışında geliştiriliyor.
Dünyadaki tüm uygumaların yüzde 36'sı ABD'de, yüzde 64'ü ise ABD dışında geliştiriliyor.

Flurry’nin araştırmasına göre bu durum çok yeni de değil. 2011 yılında üretilen uygulamaların yüzde 45’i ABD’de üretilirken, yüzde 55’lik bir kısmı ise ABD dışında geliştirilmişti. 2012’de de aynı oranlar devam etmesine rağmen, 2013’te ABD’nin bu alandaki gücü daha da zayıfladı. Son rakamlar uygulamaların sadece yüzde 36’sının ABD’de geliştirildiğini ve yüzde 64’lük bir kısmının ise ABD dışında hazırlandığını gösteriyor.

Her ne kadar tek başına bir ülkenin tüm uygulamaların yüzde 36’sını geliştirmesi hala önemli bir oran olsa da, burada daha çok dikkat çeken değişimin hızı. 2013’e geldiğimizde artık dünyanın geri kalanı ABD’nin neredeyse iki katı kadar daha fazla uygulama geliştiriyor.

Aktif olarak kullanılan uygulamalarda yüzde 70'lik paya sahip olan ABD'nin üstünlüğü göze çarpıyor.
Aktif olarak kullanılan uygulamalarda yüzde 70'lik paya sahip olan ABD'nin üstünlüğü göze çarpıyor.

Fakat görünüşe göre ABD’de üretilen uygulama oranı düşüyor olsa da, bu işi daha iyi yapan geliştiricilerin büyük kısmının halen ABD’de olduğu da araştırmada ortaya çıkan diğer bir detay. Flurry, aktif olarak kullanılan uygulamaların yüzde 30’nun ABD dışında üretildiğini, ABD’de üretilen uygulamaların ise tüm aktif uygulamaların yüzde 70’ini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Tabi ki bunun ardında da hemen her akıllı telefonda neredeyse gündelik olarak kullanılan çoğu uygulamanın ABD’deki büyük firmalara ait olması yatıyor.

Flurry bu konuda hangi ülkelerin daha başarılı olduğunu ortaya çıkartmak için özel bir grafik hazırlamış. Bu grafikte bir ülkenin geliştirdiği uygulamaların dünya çapındaki kullanım oranı, o ülkede geliştirilmiş toplam uygulama oranına bölünüyor. Örneğin ABD için hesaplama dünya çapında aktif uygulama oranı olan yüzde 70’in, ABD’de geliştirilmiş uygulamaların dünya geneline, yani yüzde 36’ya bölünmesi ile hesaplanıyor. Bu örnekte ortaya çıkan rakam olan 1,9 ise, Flurry’nin hesaplamasına göre o ülkenin uygulama geliştirmedeki başarısını ifade ediyor.

Uygulama geliştirme puanına göre birinci sırada açık ara farkla Finlandiya var.
Uygulama geliştirme puanına göre birinci sırada açık ara farkla Finlandiya var.

Fakat bu tabloda ABD birinci değil. 1,9’lu puanı yaklaşık 8,5 puana sahip Finlandiya’nın ardından epey gerisinde. İkinci sıradaki ABD’yi ise sırasıyla şu ülkeler takip ediyor: Danimarka, Bulgaristan, Slovenya, Çin ve İrlanda. Bu ilk 7 ülke arasında ise ne yazık ki Türkiye yer almıyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.