HTC, Android'i istemeyen Çin hükümetiyle yeni bir mobil işletim sistemi geliştiriyor

HTC, Android'i istemeyen Çin hükümetiyle yeni bir mobil işletim sistemi geliştiriyor

htc osTayvanlı akıllı telefon üreticisi HTC de kendi işletim sistemini üreten şirketler arasına katılıyor. WSJ'nin aldığı bilgilere göre şirket Çin pazarına odaklanan bir işletim sistemini yıl bitmeden pazara sunacak.

HTC'nin yeni işletim sisteminin Android tabanlı olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Çin hükümeti tarafından test edildiği söylenen yeni işletim sisteminin Weibo ve Baidu gibi Çin'in fenomen internet şirketleriyle de tam bir uyumluluk sağlayacağı belirtiliyor.

Son dönemde özellikle Samsung karşısında tutunamayan ve gelirleri beklentilerin altında kalan HTC, bu yeni mobil işletim sistemiyle parlak günlerine geri dönme niyetinde. Ancak Android temel alan bir işletim sistemiyle yola koyulması durumunda Çin hükümetinin HTC'ye çok da yardımcı olmayacağını düşünebiliriz.

Çünkü Çin Teknoloji Bakanlığı (MIIT) Mart ayında yaptığı açıklamada Android'in Çin'deki yükselişinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasına rağmen çekirdek teknolojisinin ve yol haritasınnın Google tarafından sıkı şekilde kontrol edildiğini söylemişti. Kendi işletim sistemleri üzerinde çalışan Alibaba ve Baidu'yu da övmüştü.

htc mobil isletim sistemi

Yukarıdaki grafikte de (PDF) göreceğiniz gibi Andorid'in pazar payı Çin'deki üretim bolluğunun da etkisiyle oldukça yükselmiş durumda. HTC'nin nasıl bir işletim sistemi çıkaracağı tam olarak bilinmiyor ama Çin hükümetinin Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical ile de bir işbirliği yaptığını biliyoruz.

Çinli mobil operatörlerin mobil işletim sistemi hevesi ve Samsung'un Bada'dan sonraki adımı Tizen de yine bu konuda aklınıza gelen diğer çalışmalar olabilir. Ancak henüz Android'i düşündürecek bir açık kaynaklı mobil işletim sistemi ortaya çıkmış değil. Firefox OS'un geleceği için iyimser konuşacak çok fazla veri de yok. Dolayısıyla HTC'nin mobil işletim sistemi pazarında çok umutlu olmasını beklememek en iyisi olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.