ABD pazarı odaklı, konum bazlı, sosyal bir soru-cevap uygulaması: Choicelr

ABD pazarı odaklı, konum bazlı, sosyal bir soru-cevap uygulaması: Choicelr

Sizlere bugün Choicelr isimli bir mobil uygulamayı tanıtacağız. Choicelr kısaca insanların hayatlarındaki küçük kararları daha eğlenceli, sosyal ve çabuk bir şekilde vermelerini sağlıyor. Uygulama içinde oy verenler ise sorumluluk almadan, başkalarının kararlarına etki etmiş oluyor.

Choicelr'a dilerseniz sosyal ağlardaki hesaplarınızla dilerseniz de platformun kendi üyelik sistemi üzerinden kayıt olabiliyorsunuz. Kayıt işlemi kısa bir profil yaratma adımıyla son buluyor. Sizden lokasyon bilgilerinizi de talep eden uygulama, daha sonra karşınıza lokasyonunuza göre sorular getiriyor. Uygulamada bir soruya yanıt verdiğinizde daha önceden verilen yanıtların dağılımını da görebiliyorsunuz.

Choicelr'da ayrıca soruları paylaşabilir, yorum yapabilir ve diğer kullanıcıların verdiği yanıtlardan oluşan infografiğe göz atabilirsiniz. Buna ek olarak uygulamada soru sorarken yalnızca arkadaşlarınızın ya da hedeflediğiniz kitlenin yanıt vermesini de isteyebiliyorsunuz.

Projede Sina Afra mentör olarak yer alıyor

Can Özinci tarafından hayata geçirilen uygulamada, Sina Afra da Özinci'ye projenin başlangıcından itibaren mentörlük yapıyor. 4 senesi üniversite eğitimi olmak üzere ABD'de 7 sene yaşayan Can Özinci ardından 2005 yılında Türkiye'ye dönüp 2 sene de Garanti Bankası'nda çalıştıktan sonra Pixelplus'a ortak olmuş. Özinci hala Pixelplus Interactive ve sosyal medya ajansı Likeable Media'da yönetici ortağı olarak görev yapıyor.

Beta sürecinde bin üye, 2 bin soru, 80 bin yanıt

Özinci fikir üzerinde çalışmaya Mayıs 2012'de başlamış. Bu yılın Mart ayında beta olarak yayına giren uygulama, 2 ay gibi kısıtlı bir sürede ve çok sınırlı pazarlama stratejisi ile bin kadar üye, 2 bin soru ve 80 bin toplam üye rakamlarına ulaşmış.

Tamamen kullanıcı eğilimlerini anlamak adına Mart ayında yayınlanan beta versiyon, Türkiye gibi kısıtlı bir pazarda tamamen İngilizce olarak yer aldı. Buna rağmen hemen yukarıda verdiğimiz rakamlar çok kötü değil, ama tabii asıl amaç kullanıcı deneyimini arttırmak.

Can Bey'le konuşmamızdan choicelr'ın tamamen ABD pazarı odaklı bir ürün olduğunu ve Türkiye'de tamamen test amaçlı olarak yayına girdiğini söyleyebiliriz. Uygulamanın ikinci versiyonu ise geçtiğimiz haftasonu yayına girdi. Dilerseniz choicelr'ı şuradan indirebilirsiniz.

choicelr-ekran-goruntusu

Öncelikli plan kullanıcı tabanı oluşturmak

Can Özinci'ye uygulamanın gelir modelini sorduğumuzda ise kendisinin yanıtı şu şekilde oldu: "Bu tarz bir sosyal ağ uygulamasında ilk 1.5 – 2 yıl gelir modeli üzerine konuşmak hayalcilik olur. Birinci öncelik kritik bir kullanıcı tabanına ulaşmak. Daha sonra yapılabilecek hamleler var: promoted sorular, freemium modeli üyelik, in-app purchase'lar ile tematik infografikler sunmak vs gibi. Ama önce choicelr'ın ne olduğunu, kullanıcıların neye daha fazla reaksiyon verecegini anlamamiz gerekiyor."

Özinci'ye choicelr ile ilgili gelecek planlarını sorduğumuzda ise, "Birinci planım/önceliğim choicelr ile bir başarı hikayesi yazmak, bunun için de artık tek önceliğim tüm kanallar aracılığı ile kullanıcı tabanı oluşturmak." açıklamasında bulundu.

can-ozinci-kimdir Can Özinci

Diğer yandan choicelr Eylül ayı başında TechCrunch Disrupt Startup Alley'de görücüye çıkacak. Yeni versiyonu henüz geçtiğimiz haftasonu yayına giren uygulamanın, ABD'de büyümesi için söz konusu yarışmaya katılması ve orada elde edeceği başarı oldukça kritik olacaktır. Bu arada uygulamanın geliştirmesini ise İstanbul merkezli Apperto ve HIPO yapmış.

Choicelr'ı klasik "hot or not" uygulamalarından ayıran çok sayıda özellik bulunuyor. Bu özelliklerin başında detaylı üyelik sistemini, infografik yaratma imkanını, hedeflenmiş kitleye soru sorma şansını ve Twitter'daki akışa benzer keşfetme sayfasını sayabiliriz. Tüm bu özelliklerle beraber choicelr lokasyon bazlı ve sosyal bir soru&cevap platformu olarak da tarif edilebilir.

Basit bir fikre dayanan, insanlar için kullanması eğlenceli ve aynı zamanda da yararlı olabilecek bir uygulama olan choicelr; aynı zamanda kolay kullanımı ve başarılı tasarımı ile dikkat çekiyor. Uygulamanın Eylül ayı başında TechCrunch organizasyonunda yakalayacağı muhtemel bir başarı da gelecek için oldukça kritik olabilir. Choicelr'ın gidişatı hakkında sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.