Twitter’dan hem iyi, hem kötü haber: Tweet’lerde artık ilgili haberler de yer alacak

Twitter’dan hem iyi, hem kötü haber: Tweet’lerde artık ilgili haberler de yer alacak

Twitter yola 140 karakter sınırı ile çıktı ama yol boyunca bu sınırı, var olan yapıyı büyük oranda koruyarak yavaş yavaş genişletti. 140 karakterin ötesine geçmek için attığı en önemli adım Twitter Cards olmuştu. Fakat Nisan ayındaki o yazıda da altını çizdiğimiz gibi bu Twitter’ın içeriği zenginleştirme planlarının sadece bir kısmı.

Twitter son olarak bir tweet ile ilgili haberleri de kolaylıkla görebilmeniz için yeni bir yapıyı hayata geçirdi. Bu yeni uygulama ile birlikte artık bir tweet’in yerleştirildiği web siteleri, o tweet’in altındaki “İlgili başlıklar” bölümünde listelenecek. Böylece ilginizi çeken ve o anda okumakta olduğunuz tweet ile ilgili daha detaylı bilgiye kolaylıkla ulaşabileceksiniz.

İlk bakışta bu oldukça güzel bir gelişme gibi görünüyor ama herkesin hoşuna gitmeyebilir…

Şu an için uygulama sadece Twitter’ın web sitesi üzerinden görülebiliyor. Ayrıca görünüşe göre henüz tüm ülkelerde de aktif değil. Twitter bu yeniliği duyururken NBA’de Washington Wizards takımında forma giyen ünlü basketbolcu Jason Collins’in bir tweet’i üzerinden örnek verdi.

İlgili haberler özelliğini görebileceğiniz Collins’in tweet’inin bir ekran görüntüsü Twitter duyurusunda yer alıyor fakat bu yazı hazırlanırken Türkiye’den orijinal tweet’i açtığınızda aynı özelliği göremiyordunuz. Yurtdışından hangi ülkelerde bu özelliğin aktif olduğu ise belirtilmemiş. O yüzden farklı ülkelerdeki Twitter kullanıcısı okurlarımız kendi durumlarını aşağıdaki yorumlarda paylaşabilirler.

Twitter

Bu sırada bu uygulamanın en azından şimdilik tüm Twitter hesaplarında kullanılmayacağını, sadece popüler hesaplar veya popüler tweet’lerde aktif olacağını da belirtelim.

Şimdi de gelelim neden bunun aynı anda hem iyi, hem de kötü bir haber olduğuna.

İyi haber çünkü…

Artık kullanıcılar gerçekten de ilgilerini çeken bir tweet ile ilgili çok daha detaylı bilgiye kolaylıkla ulaşabilecekler. Özellikle haberlere konu olabilecek tweet’lerde bu özelliğin kullanıcılar için büyük fayda sağlaması mümkün.

Bu yayıncılar için de çok iyi bir haber. Böylece artık Twitter üzerinden sitenize trafik sağlamanın yeni bir yöntemi daha ortaya çıkmış oluyor. Eğer hazırladığınız içeriğe katkı sağlayacak bir tweet varsa ve bunu yazınızın içerisine yerleştirirseniz bu sizin için önemli bir trafik kaynağı olabilir.

Diğer yandan Twitter’ı pazarlama aracı olarak kullananların bu yapıyı son derece yaratıcı yollarla kullanması mümkün. Benim ilk aklıma gelen bu yapı üzerinden kullanıcılar ile etkileşimi artıracak çok ilginç yarışma modelleri kurgulanabileceği.

Kötü haber çünkü…

Artık gönderdiğiniz tweet’lerin içerik üzerinde yüzde 100 kontrol sizde değil. Tweet’iniz herhangi bir nedenle sizin onaylamadığınız veya hoşunuza gitmeyen bir web sitesinde yer alırsa artık bu sitedeki adres tweet’inizin bir parçası haline gelecek ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok.

En azından şu aşamada tweet’in sahibine bu konuda herhangi bir seçenek sunulmuyor. Eğer tweet’inizin altında yer alan ilgili haberlerin görünmesini istemiyorsanız tek yapabileceğiniz o tweet’i silmek olabilir. Bu da pek sevimli bir seçenek değil.

Diğer yandan sadece popüler olduğu için bir tweet’i kendi sitesine yerleştirecek yayıncıların ortaya çıkması an meselesi. “Ambulansın arkasına takılarak” sitesine daha fazla trafik çekmek için sistemi spam edecek bu siteler ile ilgili ne gibi bir önlem alınacağı henüz belli değil.

Peki sizce Twitter’ın bu yeni özelliğinin iyi yanları mı, yoksa kötü yanları mı ağır basıyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.