PirateBrowser: The Pirate Bay’den 10. yılına özel korsan tarayıcı

PirateBrowser: The Pirate Bay’den 10. yılına özel korsan tarayıcı

The Pirate Bay’i (TPB) duymayan yoktur sanıyorum. 2003 yılında kurulan ünlü torrent sitesi zaman içerisinde pek çok badireler atlamasına rağmen 10. yılını görmeyi başardı. Özellikle de 2006 yılındaki baskının ardından 2009 yılında İsveç’teki dava sadece bir telif hakları davası olmaktan çıkıp, TPB’i ifade özgürlüğü ve özgür paylaşım konularında da bir sembolü haline getirmişti.

TPB o davadan sonra ayakta kalmayı başarmış olsa da dünyanın pek çok ülkesinden “korsanların koyuna” giriş izni verilmiyor. Bu nedenle pek çok kullanıcı DNS ayarları veya Proxy yardımı ile TPB’e erişebiliyor.

TPB’in 10. yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde yayınladığı özel bir tarayıcı ise bu sorunu gidererek kullanıcıların erişimi engellenmiş sitelere girmesine olanak veriyor.

PirateBrowserFirefox ve TOR temelli PirateBrowser’ın temel olarak yaptığı şey internet servis sağlayıcıların koyduğu engellerin etrafından dolaşacak bir yöntem sunmak. Bunu pek çok kullanıcı kendi bilgisayarlarındaki ayarlar veya farklı servislerle bunu gerçekleştiriyor. Hatta bu amaçla kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi olan ZenMate’i de yakın zaman önce tanıtmıştık.

PirateBrowser, TPB ve İSS’ların engellediği diğer sitelere erişim imkanı tanıyor ama çok gelişmiş bir mahremiyet özelliği sunmadığını da belirtmekte fayda var. Bu nedenle TOR’un pek çok standart özelliğinin yer almadığı PirateBrowser’ı ne dışarıdan gelecek tehditlere, ne de mahremiyetinizin korunması amacıyla kullanmamak, sadece temel bir koruma sağlamak için tercih etmek daha uygun olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.