Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, The Washington Post’u satın aldı

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, The Washington Post’u satın aldı

Jeff Bezos, 1994 yılında iyi bir maaşla çalıştığı işinden ayrılıp garajında Amazon.com’u kurduğunda muhtemelen bugün bulunduğu noktaya geleceğini tahmin etmiyordu. Fakat o zamanki işini terk ederek, henüz oldukça yeni sayılabilecek internet sektörüne girme kararı bugün onu dünyanın 15. en zengin insanı haline getirdi.

Bezos’un Amazon’da işleri oldukça iyi gidiyor ama dünyanın 15. en zengin insanı olunca bazen bu bile yeterli olmayabilir. Geçtiğimiz hafta toplam 185 milyon dolar değerinde hisse satması dikkatleri çekmiş olsa da kimse buna pek bir anlam verememişti. Nedeni sonunda ortaya çıktı.

Bezos, 250 milyon dolar nakit para karşılığında The Washington Post’u satın aldığını açıkladı…

Bizzat Washington Post’un CEO’su Katharine Weymouth, Post ve beraberindeki birkaç yayının bu anlaşma ile artık Jeff Bezos’a ait olduğunu bu sırada kendisinin görevini sürdüreceğini söyledi.

Bu kuşkusuz son zamanların medya alanındaki en büyük satın almalarından biri. Fakat haberin duyulması ile birlikte e-ticaret işinde olan Bezos’un bir yayın organını neden satın aldığı kafaları kurcalamaya başladı. Her şeyden önce Bezos’un tek ilgi alanın e-ticaret olmadığını belirtmekte fayda var.

Bugüne kadar 15’ten fazla yatırımı bulunan Bezos çok farklı alanlarda yatırımlar yapmayı tercih etti. Sanıyorum Post’a en yakın yatırımı daha önce Business Insider’a yapmış olduğu yatırımdı. Ayrıca bu yatırımın Amazon’un değil, Bezos’un şahsi yatırımı olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Dolayısıyla Post ile Amazon arasından doğrudan bir çizgi kurmak doğru olmayabilir. Bununla beraber Bezos’un satın almasından sonra Post’un Kindle’a çok daha farklı bir gözle bakacağını tahmin etmek de zor değil.

Pek çok iş adamı için medya ile yakın olmak her zaman bir avantajdır. Bezos için aslında yayıncılığa çok da uzak olmayan bir iş adamı için bir minik bir medya imparatorluğuna sahip olmanın bilançoların ve ciroların ötesinde uzun vadede çok iyi bir yatırım olabileceğini söylemek sanıyorum yanlış olmaz.

Üstelik Bezos bu yatırımı net değerinin yüzde 1’inden daha azını harcayarak gerçekleştirdi. Adam Frucci’nin belirttiği gibi Sean Parker düğünü için bile net değerinin daha büyük bir bölümünü harcamıştı…

Peki siz bu satın almayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.