Google Analytics, gerçek zamanlı analiz için geliştirdiği API'yi duyurdu

Google Analytics, gerçek zamanlı analiz için geliştirdiği API'yi duyurdu

Google Analytics içinde gerçek zamanlı olarak veri sunmaya yaklaşık 2 buçuk sene önce başlamıştı. Şu an Google Analytics ile entegre ettiğiniz sitenizin anlık olarak ziyaretçi sayısını; insanların sitenize geldikleri sosyal ağları, anahtar kelimeleri ve daha birçok detayı takip edebiliyorsunuz. Bu detaylar arasında tanımladığınız event'leri (olay) ve conversion'ları (dönüşüm) da gerçek zamanlı, bir başka deyişle canlı olarak takip edebilmek de yer alıyor.

Şirket bugün resmi blog'undan yaptığı açıklamada, 2 buçuk sene önce devreye aldığı gerçek zamanlı analiz hizmetinin API'sini -kapalı beta olarak- tanıttı.

Yapılan açıklamada Google'ın da söylediği gibi; site sahipleri veya online pazarlamacıların 7/24 ekran başında oturup gerçek zamanlı verilerden çıkarımlar elde etmesi ve bunları kullanıcılarına yansıtması oldukça zordu. Bugün tanıtılan API ile birlikte tüm bu verilere yazılımsal olarak da ulaşmak mümkün olmuş oldu. Siz de söz konusu API'nin beta sürecine katılmak istiyorsanız şuradan talebinizi Google'a iletebilirsiniz.

Henüz kapalı beta aşamasında olan ve gerçek zamanlı veriler sunan API ile birlikte örneğin online ziyaretçi sayınızı kullanıcılarınıza gerçek zamanlı olarak gösterebileceğiniz bir widget/araç yaratabileceksiniz. Veya sitenizdeki içeriklerin/sayfaların, o an kaç ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğine bağlı olarak linklerinin yerlerini değiştirmek gibi aksiyonlar almak artık mümkün.

google-gercek-zamanli-api

Dönüşüm oranında yüzde 7.9'luk artış!

Konuyla ilgili olarak Twiddy isimli rezervasyon sitesinin yukarıda bahsettiğimiz örnekleri biraz özelleştirerek nasıl bir başarı yakaladığını buradan okuyabilirsiniz. Şirket, kullanıcılarının yaptığı aramalar neticesinde yönlendikleri sonuç sayfalarında kaç kişinin daha benzer sonuçları gördüğünü ekleyerek; dönüşüm oranında yüzde 7.9, karlılıkta ise yüzde 18.6'lık bir artış yakalamış.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi henüz API herkesin kullanımına açık değil. Hatta Google, hangi özellikleri API üzerinden sunacağını bile açıklamadı. Ancak Google Analytics kullanıcılarının söz konusu API ile birçok farklı senaryo üretip gerçek zamanlı analizi çok daha verimli bir şekilde kullanabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.