Facebook güvenlik konusunda vites yükseltti

Facebook güvenlik konusunda vites yükseltti

Güvenlik internetteki en önemli konulardan biri. Her geçen gün yaşamlarımızın bir parçası daha dijital hale gelirken, sık kullandığımız sitelerde paylaştığımız kişisel ve hassas bilgilerin sayısı da artıyor. Durum böyle olunca güvenlik konusunda hem kullanıcılara büyük iş düşüyor, hem de sitelerin sorumluluğu artıyor.

Bu nedenle Twitter 2011 yılında http’den daha güvenli bir protokol olan HTTPS’ye geçiş yapmıştı. Twitter’ın güvenlik açısından attığı bu adımın üzerinden epey zaman geçti fakat Facebook da geri kalmadı. Facebook güvenlik amacıyla aynı yıl HTTPS özelliğini duyurdu fakat bunu kullanıcılara sunulan bir seçenek olarak kullanıma açtı.

Aradan geçen zaman içerisinde HTTPS kullanımının beklenen seviyeye ulaştığını söylemek pek mümkün değil ve Facebook artık HTTPS tüm kullanıcıların varsayılan ayarı haline getirildiğini duyurdu.

Facebook'ta HTTPS kullanımı standart hale gelene kadar organik bir şekilde yüzde 35 seviyesine ulaşmıştı.
Facebook'ta HTTPS kullanımı standart hale gelene kadar organik bir şekilde yüzde 35 seviyesine ulaşmıştı.

Bugüne kadar kullanıcıların yaklaşık yüzde 35’inin kullanmayı tercih ettiği HTTPS’nin bundan sonra 1 milyarın üzerindeki aktif kullanıcı için standart olması Facebook güvenliği konusunun yanı sıra bazı yan etkileri olma ihtimali de var.

En büyük sosyal medya sitelerinden biri olan Facebook’un tüm trafiğinin şifrelenerek gerçekleştirilmesinin bir performans sorununa yol açma ihtimali de söz konusu. Facebook’un konuyla ilgili resmi açıklamasında özellikle geniş bant internet kullanmayanların sistemde bir yavaşlama hissetmelerinin söz konusu olabileceğini fakat çoğu durumda bunun kullanıcılar tarafından hissedilmeyecek bir oranda olacağı söyleniyor.

Bu uygulama ile birlikte Facebook’un mobil sitesi m.facebook.com trafiğinin de yüzde 80’nin güvenli bir protokol üzerinden gerçekleşeceğinin yanı sıra, iOS ve Android uygulamalarının da artık HTTPS destekli olduğunu da belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.