ZenMate: Tarayıcı eklentisiyle tek tıkla VPN hizmeti sağlayan yeni bir girişim

ZenMate: Tarayıcı eklentisiyle tek tıkla VPN hizmeti sağlayan yeni bir girişim

Geçtiğimiz hafta sizlere Berlinli girişim hızlandırıcı Axel Springer Plug&Play'den bahsetmiştik. Bu yazıda ise sizlere programın ilk dönem mezunlarından biri olan ZenMate'i tanıtacağız.

ZenMate özünde bir Chrome eklentisi. ZenMate'i kullanmaya başladığınızda hem VPN teknolojisini kullanmış oluyorsunuz, hem de platformunda kendine has şifrelenmiş veri transferi (https benzeri) imkanından yararlanıyorsunuz. ZenMate'in çalışma mantığıyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Screen Shot 2013-07-25 at 4.43.09 PMTemel olarak; ZenMate'in Chrome eklentisini yüklediğinizde lokasyonunuza göre en yakın ZenMate sunucusuna bağlanıp tüm işlemlerinizi o sunucu üzerinden geçiriyorsunuz, yani aynı VPN'de (wikipedia) olduğu gibi. ZenMate bu işlemin üzerine yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm veri transferini kendine özel veri şifreleme mekanizması üzerinden geçiriyor. ZenMate'in en büyük özelliklerinden biri de çoğu internet kullanıcısı için karışık ve fazla teknik gelecek tüm bu işlemleri, tek bir tık ile kullanabilmenize olanak vermesi.

İngiltere'de bir üniversitede başlayan girişim Almanya'ya taşındı

Manchester/İngiltere'de, bu yılın Şubat ayında üzerinde çalışılmaya başlanan projenin iki tane kurucu ortağı bulunuyor: Simon Specka ve Markus Hänel. Yüksek lisans yaptıkları üniversitede Girişimcilik üzerine okuyan ikili, ZenMate'e üniversitenin girişimciliğe teşvik için sunduğu imkanlardan faydalanarak başlamışlar. Proje ardından Berlin'deki Axel Springer Plug&Play'in 1. dönem girişimlerden biri haline gelmiş.

ZenMate'in gelir modeli ise kullanıcılardan sahip olmak istedikleri ekstra özellikler ve yüksek veri transferi için üyelik sistemine dayalı olacak. Simon'dan aldığımız bilgiye göre ZenMate her zaman için ücretsiz bir sürüme sahip olmaya devam edecek ancak isteyen kullanıcılar farklı üyelik tiplerine geçiş yapabilecekler. Şu an ücretli üyeler için fiyatlar belli değil ve bir süre için platformun kullanımı tamamen ücretsiz.

ZenMate'in şu an için herhangi bir mobil uygulaması bulunmuyor. Ancak şirketin mobil platformları da oldukça önemsediğini ve planlar arasında mobil açılımın da bulunduğunu paylaşabiliriz.

Hedefler ve rakipler

Şirketin öncelikli hedefi ise şu an 5 olan sunucu lokasyonları arttırmak ve teknik olarak çok sayıda kullanıcıya hizmet verebilir duruma gelmek. Ayrıca Chrome'dan sonra Firefox eklentisine sahip olmak da şirketin önem verdiği geliştirmeler arasında.

Zenmate-kurucu-ortaklari
Zenmate Kurucu Ortakları

ZenMate'in en büyük rakiplerinden biri Hotspot Shield gibi duruyor. iOS ve Android uygulamaları da bulunan servisin 150 milyonun üzerinde indirildiğini paylaşalım. Yalnız Hotspot Shield, ZenMate gibi bir tarayıcı eklentisi olarak çalışmıyor. ZenMate'in direkt olmasa da endirekt rakipleri ise VPN hizmeti sunan şirketler. Ancak ZenMate bu şirketlerden kullanım kolaylığı ile bir adım öne çıkıyor hatta bir nevi farklı bir segmente hitap ediyor.

Ülkemizde de bir dönem gündeme gelen internet yasaklamalarını, çok sayıda ülkede -internet nufüsunun da yüksek olduğu- ulaşılamayan sosyal ağları ve internet güvenliği konusunun hassasiyetini düşünecek olursak ZenMate'i ileride önemli yerlerde görebiliriz. Şirketin gelir modeli ise oldukça net ve işlemesi kolay izlenimi bırakıyor. Ayrıca Simon'dan Axel Springer Plug&Play'den aldıkları 25 bin Euro'luk tohum yatırımından sonra 6 haneli ikinci bir yatırıma da yakın oldukları haberini aldık.

ZenMate'le ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. ZenMate denemek isterseniz şuradan Chrome eklentisini indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.