Mobil yayıncılık deneyimi konusunda yeni bir oyuncu doğuyor: Prss

Mobil yayıncılık deneyimi konusunda yeni bir oyuncu doğuyor: Prss

Sizi bilmem ama ben gerçek bir ihtiyaçtan doğan ürün ve projeleri her zaman bir adım önde görüyorum. Bugün sizlere iPad için en başarılı seyahat uygulamalarından biri olan TRVL ile arkasındaki platformu, yani Prss'i tanıtacağız. TRVL'ın yaratıcıları bizzat yaşadıkları sorunları çözmek adına WordPress veya Tumblr benzeri platformlardaki yayıncılar için Prss'i geliştirmişler.

TRVL'ın yaratımcıları Jochem Wijnands ve Michel Elings gece partide tanıştıktan tam 1 gün sonra TRVL'ın ilk versiyonunu yayına hazırlamışlar. (2010) Bu arada ikilinin LinkedIn profillerini incelediğinizde Jochem'in sanat, fotoğraf ve seyahat gibi konularda öne çıktığını, Michel'in de projenin teknoloji tarafı ile ilgilendiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

O dönemde WoodWings isimli bir Adobe InDesign eklentisi kullanan Michel, o şekilde kendini hiç rahat hissetmediğini ve TRVL için sıfırdan bir platform geliştirmeye karar verdiğini söylüyor. Bu arada Michel'in Prss'i anlatırken, "Apple'ın geliştirmeyi unutttuğu" söylemini de eklemeden geçemeyeceğim. :)

Şirketin Utrecht/Hollanda'da bulunan merkezinde şu an çoğunluğu yazılımcı ve tasarımcılardan oluşan 17 kişilik bir ekip bulunuyor. Şirketin yaklaşık 3 yıllık geçmişinde yatırım aldığı, ancak aradaki sözleşmeden dolayı bunu açıklayamadığını ekleyelim.

TRVL bugüne kadar 1 milyonun üzerinde indirilmiş, çok sayıda iPad için en iyi seyahat uygulamaları listesinde kendine yer bulmuş bir uygulama. iOS'un Newsstand'inin içinde çalışan TRVL, içerisinde bulunan çok sayıda şehri etkileyici fotoğraf ve metinlerle size tanıtıyor. Oldukça başarılı ve bağımlılık yapıcı bir tasarımı olan TRVL'ı buradan deneyebilir, hemen aşağıdan uygulamanın ekran görüntülerine göz atabilirsiniz.

Prss şu an kapalı beta süresinde. Platform hakkında kurucu ortaklardan Michel ile konuştuğumuzda her geçen gün platformu daha kullanılabilir ve stabil hale getirdiklerini ve herkese açık olarak yayına girmesi için birkaç aya daha ihtiyacı olduklarını söylüyor.

Gelir modeli sadece indirilme başına ücret alma olacak, yani giriş ücreti yok

Prss'in gelir modeli indirilme başına cüzi bir ücret almak olacak. Böylelikle Prss kullanmak isteyen yayıncılar giriş için bir ücret ödemek durumda kalmayacaklar. TRVL, dolayısıyla Prss, şu an yalnızca iPad üzerinde çalışabiliyor. Yalnız ekipten aldığımız bilgiye göre TRVL ve Prss'in bu yılın sonuna kadar iPhone'a da destek vereceğini söyleyebiliriz.

prss-ipad-yayincilik

Prss hakkında son sözlere geçmeden önce iPad'i olan ve seyahat meraklısı herkese TRVL'ı son bir kez tavsiye ediyorum. Prss'e dönecek olursak, mobil yayıncılık pazarında kesinlikle Prss gibi alternatiflere ihtiyaç ve yer var. Şirketin 3 sene içinde geldikleri nokta da gayet tatmin edici duruyor. Prss halka açık olarak yayına başladığında pazarlama faaliyetleri de çok kritik olacak yalnız pazarın önemli bir alternatifle başbaşa kalması olası gözüküyor.

Son olarak, siz de Prss kullanan bir yayıncı olmak istiyorsanız kurucu ortaklardan Michel ile iletişime geçebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.