İlk özel alan adı uzantıları sahiplerini buldu

İlk özel alan adı uzantıları sahiplerini buldu

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu veya daha iyi bilinen ismi ile ICANN, 2011 yılında yeni bir projesini duyurmuştu. O dönem üzerinden üç yıldır çalışıldığını açıkladığı bu proje ile markalara özel alan adı uzantılarını kullanıma açacağını söylemişti.

İlk başta markalara özel alan adı uygulamasının pratikte ne şekilde uygulanacağına dair çok sayıda tartışma çıkmış olsa da, dev firmalar ardı ardına başvurularını gerçekleştirdiler. Daha önce hangi alan adı uzantılarına ne kadar başvuru olduğunu sizlerle paylaşmıştık.

Ve sonunda ICANN ilk özel alan adı uzantılarını sahipleri ile anlaşmalarını imzaladı. Şu an için resmiyet kazanan özel alan adı uzantısı sayısı 4 ve ilginç bir not; hiç birinde Latin alfabesine ait karakterler kullanılmıyor…

ICANN’in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre anlaşmaları imzalanan ilk 4 yeni nesil alan adı uzantısı da şunlar:

  • .شبكة (“Web” kelimesinin Arapçası)
  • .游戏 (“Oyun” kelimesinin Çincesi)
  • .онлайн ("Online" kelimesinin Rusçası)
  • .сайт ("Web site" kelimesinin Rusçası)

Böylece ICANN aynı anda hem ilk özel alan adı uzantılarını duyurmuş oldu, hem de tarihte ilk kez Latin alfabesinden farklı karakterlere sahip alfabelerin kullanıldığı ülkelerdeki kullanıcıların alan adı uzantılarını da kendi alfabeleri ile yazabilmelerinin önünü açmış oldu.

Bu sırada daha önce başvurusu yapılan bazı özel alan adı uzantıları ilgili sorular da ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ABD’de faaliyet gösteren ve aynı ismi taşıyan bir firma .Patagonia alan adı uzantısı için başvuru yapmıştı. Fakat Güney Amerika’daki Patagonya bölgesindeki hükümetlerin itirazları nedeniyle firma başvurusunu geri çekmek zorunda kaldı.

Benzer şekilde itirazlarla karşılanan diğer bir başvuru da .Amazon alan adı uzantısı ile ilgili. Her ne kadar Amazon, Patagonia kadar kolay pes etmeye niyetli olmasa da Brezilya ve Peru hükümetlerinin tepkisi nedeniyle danışma kurulu ICANN’e bu başvuruyu reddetmesi gerektiğine dair görüş bildirmeye karar verdi.

Her ne kadar henüz ICANN son kararını vermemiş olsa da, Amazon’un kendi alan adı uzantısına sahip olması şu an için pek mümkün görünmüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.