Altına hücum: Devlerin alan adı mücadelesi [Sıralı tam liste]

ICANN özel alan adı uzantısı uygulamasını duyurduğu günden beri sektörle ilgili pek çok kişinin gözü bu konunun üzerinde.
Altına hücum: Devlerin alan adı mücadelesi [Sıralı tam liste]

ICANN özel alan adı uzantısı uygulamasını duyurduğu günden beri sektörle ilgili pek çok kişinin gözü bu konunun üzerinde. Giderek kalabalıklaşan internet ekosisteminde istediği alan adını bulmakta zorlanan firmalar için bu yeni uygulama adeta her şeyin yeniden başlamasını sağlayacak. Diğer yandan dev firmalar kendi marka veya ürünleri ile ilgili alan adı uzantılarının kontrollerinin rakiplerin eline geçmesini de istemiyor.

Bu yüzden pek çok firma 185 bin dolarlık başvuru ücretini bir saniye bile düşünmeden yatırıp onlarca farklı alan adı için başvuru yapıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bazı jenerik uzantıların çok daha fazla talibi var. Ama kaç kişi isterse istesin ICANN her ayrı uzantının kontrolünü tek bir kişiye veya firmaya verecek.

Peki kim hangi alan adı uzantısının peşinde ve hangi alan adları için hangi devler kapışıyorlar? İşte inceleme ve sıralı tam liste…

ICANN’in son yayınladığı (ve tamamını yazının sonunda bulabileceğiniz) listeye göre toplam başvuru sayısı 1930’u buldu. Türk firmalar arasından jenerik alan adına ilgi gösteren çıkmadı desek yeridir. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin .istanbul ve .ist başvuruları dışında Türkiye’den sadece Asia Green IT System Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Sti. kendi alan adı uzantılarına sahip olmak için başvuruda bulundu. Firmanın yaptığı başvuruların çoğu sadece Türkiye’ye özgü değil özellikle Orta Doğu ve İslam coğrafyasında önemli sayılabilecek alan adları. Asia Green’in başvuruda bulunduğu jenerik alan adları arasında .islam ve .halal uzantıları dikkat çekiyor.

Bazı alan adları ise birden fazla firma tarafından ilgi görüyor. Şu ana kadar en çok başvuru yapılan bazı alan adı uzantıları şöyle: .app (13 başvuru) .home (11 başvuru) .inc (11 başvuru) .art (10 başvuru) .blog (9 başvuru) .book (9 başvuru) .shop (9 başvuru)

Yeni nesil jenerik alan adları arasında dikkat çeken başvurular arasında yer alıyor:

.antivirus (Symantec) .joy (Amazon) .music (8 başvuru)
.beauty (L’Oreal) .lamer (ELC Online) .new (Google)
.casino (4 başvuru) .like (Amazon) .pay (2 başvuru)
.daiting (Pine Fest) .live (3 başvuru) .pizza (4 başvuru)
.fail (Atomic Pipe) .lol (2 başvuru) .play (3 başvuru)
.free (5 başvuru) .ltd (7 başvuru) .safe (Amazon)
.fun (3 başvuru) .mail (7 başvuru) .sale (5 başvuru)
.futbol (Atomic Falls) .makeup (L’Oreal) .sex (ICM Registry)
.game (5 başvuru) .map (3 başvuru) .store (7 başvuru)
.guru (Pioneer Cypress) .meme (Google) .tube (3 başvuru)
.help (3 başvuru) .mobile (3 başvuru) .video (4 başvuru)
.hotel (7 başvuru) .movie (8 başvuru) .web (7 başvuru)

Yeni nesil jenerik alan adı uzantıları aynı zamanda dev teknoloji firmaları arasında kıyasıya bir de rekabete sahne oluyor. Firmaların kendi markalarına ait alan adı uzantılarına sahip olmalarını anlamak zor değil. Canon’dan Fiat’a kadar pek çok firma bu zihniyet ile başvurularını yaptı.

Fakat başını Google ve Amazon’un çektiği diğer bir grup ise kendi servileri ile ilgili jenerik isimlere de sahip olmak istiyorlar. Örneğin en çok başvurulardan birini alan .app uzantısı için 13, .blog uzantısı içinse 9 firma rekabet halinde.

1930 başvurunun 101’ine imza atan Google ile 76 başvurusu bulunan Amazon’un yolu ise pek çok alan adı uzantısında kesişiyor. .app uzantısı bunlardan biri ama iki firmanın yolunun kesiştiği alan adı uzantılarının sayısı 20’nin üzerinde.

Aşağıda 1930 başvurunun tamamını görebilirsiniz.

New gTLDs Applications 2012-06-13

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.