Kodiak, PHP'den sonra JavaScript için de iPad'de çalışan bir kod editörü geliştirdi: Kodiak JavaScript

Kodiak, PHP'den sonra JavaScript için de iPad'de çalışan bir kod editörü geliştirdi: Kodiak JavaScript

Sizlere daha önce iPad'de PHP çalıştıran kod editörü Kodiak PHP'den bahsetmiştik. Bugünkü konumuz ise yine Play Ragtime çatısı altında geliştirilen bir başka kod editörü: Kodiak JavaScript.

Kodiak PHP'de nasıl online veya offline olarak yazdığınız PHP kodunu derleyebiliyor, cURL ve MySQL gibi teknolojileri kullanabiliyorsanız; Kodiak JavaScript ile de online veya offline olarak yazdığınız HTML/CSS/JS kodlarının çıktılarını Webkit'te görebilmeniz mümkün. Kodiak PHP'ye benzer şekilde Kodiak JavaScript'te de jQuery, Prototype, Bootstrap ve AngularJS gibi çok sayıda bilinmiş kütüphaneyi uygulama içinde bulabiliyorsunuz. (lib klasörü altında)

Yine Kodiak ekibi tarafından geliştirilen Kodiak JavaScript'i iPad'inize 14 Temmuz Pazar gününe kadar 4.99 dolar ödeyerek indirebilirsiniz. Bu arada Kodiak PHP'yi de aynı tarihe kadar 5 dolar indirimle 4.99 dolara satın alabileceğinizi belirtelim.

kodiak-php-ve-js

Tasarım ve kullanım olarak Kodiak PHP'ye oldukça benzeyen Kodiak JavaScript'te; kod okunabilirliği, editörün akıllı klavyesi ve kullanımı fazlasıyla başarılı. Kodiak JavaScript'te hazır çok sayıda kütüphane olduğu gibi 10'un üzerinde de örnek proje bulunuyor.

Play Ragtime kurucu ortağı ve CTO'su Adam Horacek'le konuyla ilgili olarak konuştuğumuzda kendisi Kodiak PHP sonrası çok güzel tepkiler aldıklarını ve insanların başta JavaScript olmak üzere çok sayıda programlama dili için daha editör talebinde bulundukları söyledi.  Adam, Kodiak JavaScript'in yalnızca JavaScript ile değil, HTML ve CSS gibi önyüz geliştirmede kullanılan diğer betik dilleriyle de kullanılabildiğinden bahsetti. Adam ayrıca yazılım geliştiricilerin HTML5 ve CSS3 ile çok sayıda modern kütüphaneyi de Kodiak JavaScript içinde bulabileceklerine vurgu yaptı.

kodiak-ekran-goruntusu-js
Kodların altındaki beyaz zeminde çıktıyı görebilirsiniz

Kodiak JavaScript'in öne çıkan özelliklerine gelecek olursak; uygulama içinde HTML5 ve CSS3 gibi en yeni standartlarda kod yazabilmek mümkün. Ayrıca aynı anda birden çok dosyayı açarak tab'lı bir yapıda kod yazabiliyorsunuz ki bu da ciddi bir pratiklik ve hız demek oluyor. Aynı zamanda projelerinizdeki dosyaları dilediğiniz gibi listelemek ve filtrelemek de oldukça kolay. Bunların yanında akıllı klavyenin hemen ortasında bulunan tuşu joystick gibi kullanarak yalnızca klavye ile imleci yönlendirebiliyorsunuz.

Kodiak JavaScript her ne kadar başarılı ve geliştirilmeye açık bir ürün de olsa hem bulunduğu platform hem de gerçek projelerde kullanılan muadilerinin karşılaştırılmayacak seviyedeki yetenekleriyle biraz hobi/eğlence alanına kayıyor. Ama bu hali bile takdire şayan! :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.