Bir yılda yüzde 1500 değer kazanan Bitcoin ekosistemi [İnfografik]

Bir yılda yüzde 1500 değer kazanan Bitcoin ekosistemi [İnfografik]

İnternetin para birimi Bitcoin’in 2009’da başlayan macerası tüm heyecanı ile devam ediyor. Başlangıçta pek çok kişinin şüphe ile yaklaştığı Bitcoin aradan geçen zaman finans dünyası içerisindeki önemini artırmaya başladı. Oldukça sıkı denetlenen  finansal dünyada denetimsiz bir alan oluşturan Bitcoin’in aslında halen emekleme aşamasında olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Değerinin halen dalgalanıyor olması ve devletlerin mesafeli tutumu Bitcoin’in önünde aşması gereken bazı engeller olduğuna dair bazı ipuçları.

Fakat kullanıcılar ve yatırımcılar gidişattan oldukça memnun görünüyorlar. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde düzenlenen Bitcoin London’ı sizlere her detayı ile aktarmıştık. Şimdi de Bitcoin dünyasını daha yakından görmek isteyenler için SecondMarket’in hazırlamış olduğu ve bir yılda yüzde 1500 değer kazanan Bitcoin’in ekosistemini ele alan infografiğini paylaşmak istiyoruz...

26 Haziran 2013 tarihe ait olan verilerin değerlendirildiği infografiğe göre hali hazırda piyasada bulunan 11 milyon civarı Bitcoin’in ABD doları olarak karşılığı 1 milyar doların üzerinde. Bir yıl önceye göre yüzde 1500 değer kazanmış olması da ilginin katlanarak arttığının bir göstergesi.

Bitcoin işlem sayısı ise çok büyük bir hızla artıyor. Ocak 2009’da ilk işlemin gerçekleştiği Bitcoin’de Haziran 2013’e gelindiğinde toplam işlem adedi 19.756.629’a ulaşmış durumda. Ocak 2013’e göre bu neredeyse iki katı bir artış anlamına geliyor.

Bitcoin’lerin piyasaya sürülmesini açısından büyük önem taşıyan Bitcoin madenciliği ise bu finansal yapının arkasındaki ilginç bir dinamik. Şu ana kadar 11 milyon Bitcoin piyasaya sürüldü. Son 30 günde ise Bitcoin madenciliği ile piyasaya sürülen Bitcoin adedi 3.850. Toplam Bitcoin sayısının 21 milyonda kalacağı daha önceden söylenmişti ve her geçen dönem Bitcoin madenciliği daha zor hale geldiği için 2009’dan bu yana kadar piyasaya sürülen 11 milyon Bitcoin’in 21 milyona ulaşması çok daha uzun zaman alacak.

2009 yılından beri 3,3 milyon Bitcoin yazılımı indirildi, bunun büyük kısmını cüzdanlar oluşturuyor. 2013 yılında günlük ortalama işlem sayısı 28 ile 71 bin arasında değişiyor. Şu anda aralarında WordPress ve Reddit’in de bulunduğu 800’ün üzerinde işletme Bitcoin ile ödeme kabul ediyorlar. Bitcoin ile para değişimi yapmak için toplam 73 site bulunuyor, bunların en büyüğü ise bildiğiniz gibi MtGox.

Bitcoin’e basın ve akademisyenlerin ilgisin de hızla artıyor. Google’daki verilere göre 2009 ve 2010 yılında Bitcoin ile ilgili tek bir makale bile yayınlanmamışken 2013 yılında şu ana kadar konu 320 kez ele alındı.

Bir yandan Bitcoin ile ilgili tartışmalar devam ederken, diğer yandan Bitcoin kullanıcılar tarafından keşfedilmeye ve kullanılmaya devam ediyor. Bitcoin madenciliğinin zorlaşması ile birlikte piyasadaki Bitcoin’e talebin artması ise fiyatları artıracak gibi görünüyor. Şu anda toplam değeri 1 milyar dolar olan Bitcoin’in çok geçmeden çok daha yüksek bir fiyata ulaşması muhtemel görünüyor.

İşte tüm bu detayların grafikleri ile birlikte yer aldığı infografik...

(Daha büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

bitcoin-ekosistemi-640

Peki siz bu konuda ne düşünüyrosunuz? Sizce Bitcoin’i neler bekliyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.