Facebook, Flipboard benzeri bir sosyal okuyucu geliştiriyor

Facebook, Flipboard benzeri bir sosyal okuyucu geliştiriyor

Google Reader’ın kapanmasına artık sadece birkaç gün kaldı ve aktif kullanıcılarının şu andaki en büyük derdi hangi alternatife geçecekleri. Görünen o ki Google bu kullanıcılara Reader’ın karşılığında farklı bir seçenek sunmayacak. Google Now kendi özelliklerine sahip bir alternatif gibi görünse de şu ana kadar Google Reader kullanıcılarının aradıkları şeyle örtüşmediği görünüyor.

Gerçek şu ki kullanıcıların haber kaynaklarını tek bir kanaldan takip etme istekleri var ve Reader en azından önemli bir kesim için bu konudaki en pratik çözümdü. Fakat tek çözüm değil ve Reader’ı boşalttığı alanı doldurmaya talip çok. Şu sıralarda en çok konuşulan Feedly ama Digg de iddialı geliyor.

Bu sırada WSJ’ın haberine göre her biri kendi özelliklerine sahip sosyal haber okuyucularına bir alternatif de Facebook’tan geliyor...

Facebook’un yaklaşık 1 yılı aşkın süredir geliştirmekte olduğu ve kendi içerisinde “Reader” kod adı ile anılan proje, temel olarak farklı kaynaklardan çekilen ve kullanıcıya sunulan haberler arasında geçiş yapılabilen bir uygulama. Bu tanımdan anlaşılan Facebook’un Reader’ının, Google Reader’dan daha çok Flipboard’a benzer bir yapıya sahip olduğu yönünde.

Zuckerberg bizzat işin içinde

Henüz Facebook tarafından bir yorum yapılmamış olan “Reader”ın halen ARGE aşamasında olduğu ve resmi olarak hayata geçirilip geçirilmeyeceği de şu aşamada kesin değil. Fakat iddialara göre sın bir yıldır Zuckerberg’in söz konusu “Reader”ın her aşamasına yakından dahil olması konuya verilen önemin yüksek olduğunu gösteriyor.

Uygulamanın mobil cihazlar için geliştirildiği biliniyor ama bağımsız bir mobil uygulama mı yoksa, Facebook uygulamasının bir parçası mı olacağı da henüz kesin değil. Fakat eğer bu uygulama hayataca geçecekse bağımsız bir uygulama olması daha akla yatkın bir seçenek gibi görünüyor.

50 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan Flipboard bu alanda ciddi bir potansiyel olduğunun en önemli ispatı. Gelirlerini her alanda artırmak için büyük çaba sarf eden Facebook için de daha fazla reklam gösterebileceği alana sahip olmak hedeflerden biri. Bu açıdan bakıldığında özellikle yerel haber kaynaklarının da dahil edilebileceği, sosyal bir okuyucu Facebook için mantıklı bir hamle olabilir gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.