Microsoft, Nokia’yı satın almaktan son anda vazgeçmiş

Microsoft, Nokia’yı satın almaktan son anda vazgeçmiş

Bir süredir Nokia ve Microsoft’un yakın ilişkiler içerisinde olduğu biliniyor. Hatırlayabileceğiniz gibi aldığı karar ile Microsoft’un mobil işletim sistemini en çok benimseyen firmalardan başında gelen Nokia, piyasaya çok sayıda Windows Phone cihaz sürmüştü. İki firma arasındaki bu yakın iş birliğinin nerelere kadar uzanabileceği de merakla bekleniyordu.

WSJ tarafından yayınlanan habere göre iki firmanın iş birliği aslında beklentilerin de ötesinde bir sonuca varacak kadar ilerlemiş. Özellikle içerisinde bulunduğumuz ay içerisinde kapalı kapılar ardından Nokia’nın Microsoft tarafından satın alınmasına yönelik çok ciddi görüşmeler devam ettiğini belirten WSJ, fakat bu görüşmelerin bir sonuca bağlanmadan satın almadan vazgeçildiğini söylüyor.

2013’ün ilk çeyreğinin Nokia için çok parlak geçmediği bir gerçek. Bu dönemde analistlerin 8,6 milyar dolarlık gelir elde etmesini bekledikleri Nokia, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gerileme ile ancak 7,6 milyar dolarlık gelirde kalmıştı.

Diğer yandan Microsoft’un mobil işletim sistemi bazı bölgelerde iyi bir ivme yakalasa da, halen iOS ve Android’in epeyce gerisinde. Microsoft bu durumu değiştirmek için elinden geleni yapmaya kararlı görünüyor ve eski günlerinde olmasa da Nokia’yı satın almak bu açıdan etkili olabilirdi.

Nokia’nın değeri 14 milyar dolar

Fakat bu hamlenin maliyetinin çok yüksek olması, Microsoft’un satın almadan son anda vazgeçmesine neden olmuş gibi görünüyor. Daha önce Nokia’yı Windows Phone işletim sistemini kullanmaya ikna etmek için Microsoft’un 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırmış olduğu söyleniyor. Bu rakamın sadece Nokia’nın ağırlıklı olarak Windows Phone işletim sistemine sahip cihazlar piyasaya sürmesi için olduğunun altını çizelim.

Satın almaya gelindiğinde ise Nokia, her ne kadar pazar lideri olmasa da şirket değerinin 14 milyar dolar civarında olduğu hesaba katmak gerekiyor. Bu rakam Microsoft için ödenemeyecek bir rakam olmasa da, kolayca gözden çıkartılabilecek bir miktar da değil. Üstelik Nokia’nın düşüşünü sürdürdüğü bir dönemde böyle bir yatırımın açıkçası düşük riskli olmadığını da kabul etmek gerekiyor.

Görünüşe göre Microsoft da tam olarak bunu düşünmüş ve satın almadan son anda vazgeçmiş. Bu en azından şu an için böyle bir anlaşmanın gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor ama ilerleyen dönemlerde mobil pazardaki konumunu güçlendirmek isteyecek olan Microsoft için konunun yeniden gündeme gelmesi de sürpriz olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.