IAB Avrupa, 2012'deki dijital reklam harcamalarının 24.3 milyar euroyu geçtiğini açıkladı

IAB Avrupa, 2012'deki dijital reklam harcamalarının 24.3 milyar euroyu geçtiğini açıkladı

Türkiye'nin içinde bulunduğu toplam 33 ülkede dijital pazarlama iletişimi endüstrisinin gelişmesi için faaliyet gösteren IAB, 2012 AdEx Benchmark Araştırması'nı yayınladı. Geçen yılı çift haneli büyüme rakamlarıyla tamamlayan dijital reklam sektöründe özellikle online video ve mobil reklam kategoriyle dikkat çekiyor.

IAB tarafından paylaşılan rakamlara göre dijital reklam yatırımları 2012 yılında yüzde 11.5 büyüme yakalayarak, diğer mecralara göre en fazla büyümeyi sağladı. Bu büyüme oranıyla beraber Avrupa dijital reklam harcamaları 2011 yılında 3.4 milyar euro artarak 24.3 milyar euroya ulaştı.

Geçen yıl display reklam pazarı, yüzde 9.1 artışla 7.8 milyar euroya ulaştı. 2011 yılında 7 milyar euro civarında olan display reklam harcamalarının büyümesinde en büyük etkenler mobil ve online video oldu. Online video kategorisi 2012 yılında yüzde 50.6 büyümeyle yakalayarak, 661.9 milyon euroya ulaştı. Mobil reklam harcamalarıysa yüzde 78.3'lük artış kaydederek, toplamda 392 milyon euroluk hacme ulaştı. Bu rakamla beraber mobil reklamcılık, Avrupa'daki toplam display yatırımlarının yüzde 5'i seviyesine ulaştı.

iab-2012-adex-benchmar-arastirmasi-tablo

Türkiye ilk 10'a giremedi

İlan sayfaları reklam yatırımları, konvansiyonel mecralara karşı zafer kazanan kategoriler arasında yer aldı. 2012 yılı toplamında 4.5 milyar euroya ulaşan ilan sayfaları reklam yatırımlarında özellikle İskandinav ülkeleri önemli bir rol oynadı. Danimarka'da yüzde 20, İsveç'te yüzde 23.9'lük büyümenin Avrupa genelindeki ilan sayfa reklamları yatırımlarını etkileyen ülkeler olduğunu belirtelim. Ücretli Sıralama Reklam Yatırımları ise yüzde 15.5 büyümeyle ve 11.9 milyar euro pazar değerine ulaştı.

Dijital reklam harcamalarına ülkeler bazında baktığımızda İngiltere'nin bu yıl da ilk sırada yer aldığını görüyoruz. İngiltere'de 6.6 milyar euro, Almanya'da 4.6 milyar euro, Fransa'da 2.8 milyar euro dijital reklamlara harcanmış durumda. Türkiye ise ilk 10'da bulunmuyor. 2012 yılında yüzde 30 büyüme kaydeden Türkiye'de yaklaşık 396 milyon euro harcanmıştı. Öte yandan en büyük pazar payı artışı yüzde 34 ile Rusya'nın ardından  ait olurken Türkiye ikinci sırada yer alıyor.

"Big data ekonomisi canlanmaya devam etti"

Konu hakkında konuşan IAB Avrupa CEO'su Kimon Zorbas, 2011'deki yüzde 15.3'lük ve 2012'de devam eden yüzde 11.5'lik büyüme ile dijital reklam sektörünün Avrupa'daki genel gidişatın tersine bir özellik gösterdiğini ifade ediyor. Kimon Zorbas, "Display reklamcılık, online display'in markalama mecrası olarak tanınırlık kazanması ve 'big data' ekonomisinde patlamayla canlanmaya devam etti. 'Big data', online mecra aracılığıyla iletilen verimli metriklere dayanıyor" şeklinde konuştu.

Paylaşılan rakamlardan görüldüğü üzere dijital reklam sektörü kullanıcı eğilimleri yönünde büyümeye devam ediyor. Özellikle mobil ve online video reklamlarındaki artış hemen hemen tüm sektörün beklentileri dahilinde ilerliyor. Bu eğilimlerle beraber Türkiye'nin 2013 yılında ilk 10'a girebileceğini düşünüyoruz.

IAB'nin yayınladığı 2012 AdEx Benchmark Araştırması'na buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.