Hulu’nun 7 talibinden biri de 800M doları gözden çıkaran Yahoo

Hulu’nun 7 talibinden biri de 800M doları gözden çıkaran Yahoo

Yahoo bundan çok kısa bir süre önce 1,1 milyar dolarlık rekor bir rakam harcayarak genç kullanıcıları kendi tarafına çekmek için Tumblr’ı satın almıştı. Fakat Marissa Mayer bu satın alma ile yetineceğe benzemiyor. Görünüşe göre bir süredir satışı ile ilgili pek çok spekülasyon yapılan Hulu da Mayer’ın radarına girmiş durumda.

Hulu’nun sahibi olan Disney, News Corp ve Comcast 2011 yılından beri Hulu’nun satışı için ciddi görüşmeler yapıyorlar. Hatta Yahoo o zamanlar da Hulu ile ilgilenmiş fakat Amazon ve Google’un da bulunduğu yarışta kazanan olmamış, Google’ın yüksek teklifi bile lisans anlaşmaları ile ilgili detaylar yüzünden sonuçlanmamıştı.

Şu anda Hulu için aralarında Yahoo’nun da bulunduğu 7 firma yeni bir rekabete girdiler. Fakat her hangi bir anlaşmaya varılabilmesi için önce belirlenmesi gereken Hulu’nun ne kadar ettiği ve bunu belirlemek pek de kolay değil…

Google 4 milyar dolara alamamıştı

Hulu’nun değerinin hesaplamanın neden bu kadar zor olduğunun ipuçları aslında 2011’de sonuçlanmayan anlaşmada bulunabilir. Her ne kadar o zamanki tekliflerin tamamı resmi olarak açıklanmasa da iddialara göre Hulu’yu satın almak için Dish Network, hem Amazon, hem de Yahoo’dan daha yüksek bir teklif vermiş ve Hulu için 1,9 milyar doları gözden çıkarmıştı. Fakat Dish’in bu teklifini ikiye katlayan 4 milyar dolar civarındaki teklifi ile Google olmuştu.

En yüksek iki teklif arasında bu kadar büyük uçurum olmasının nedeni ise Hulu’nun fiyatını etkileyen en önemli faktörlerden birinin lisans anlaşmaları olması. Hulu ile birlikte Hulu’nun sahibi olan firmaların yayın haklarını da almak isteyen firmalar bunun için daha cömert teklifler sunabiliyorlar. Fakat 2011’de News Corp ve Disney’in 4 milyar doları reddetmesinin nedeni de bu hakları vermek istemiyor olmalarıydı.

2013’e geldiğimizde Hulu için telaffuz edilen rakamlar çok daha düşük. Örneğin Yahoo’nun teklifinin 600 ile 800 milyon dolar aralığında olduğu söyleniyor. Farklı lisans anlaşmaları için Yahoo bu aralıkta farklı teklifler sunmuş durumda. Aynı 2011’de olduğu gibi teklif veren firmalar mümkün olduğu kadar çok sayıda özel içerik lisansının, mümkün olduğu kadar uzun bir süre kendilerinde kalmasını istiyorlar, fakat Disney ve News Corp bu hakları tek bir firmaya satmak yerine, Hulu’nun yeni sahibinin yanı sıra başka firmalara da satabilmek istiyor.

Hulu’nun 2012 geliri 700 milyon dolar sınırında

Tüm hesapları karıştıran bu isteklerin dışında Hulu’nun değeri hakkında biraz daha somut bir fikir edinebilmek için gelirlerine ve abone sayısına bakmakta fayda var. Hulu’nun abone sayısı 4 milyonun üzerinde. 2012 yılında ise elde ettiği gelir 700 milyon dolar sınırına yaklaşmış durumda.

Yahoo’nun yanı sıra Hulu için yarışta olan firmalar ise DirecTV, KKR, Guggenheim Digital, Silver Lake Partners, Chernin Group ve Time Warner Cable. Bu firmaların hepsi video alanında gücünü daha da artırmak isteyen firmalar. Örneğin Yahoo’nun son anda Fransız hükümetinin engeline takılan Dailymotion satın alma çabası bunu net bir şekilde gösteriyordu.

Yahoo’nun 800 milyona kadar çıkmayı göze aldığı bu rekabette Hulu’nun 1 milyar doların altında bir fiyata satılması ise pek olası görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.