BKM verilerine göre Nisan ayında internetten 2.5 milyar TL'lik kartlı ödeme yapıldı

BKM verilerine göre Nisan ayında internetten 2.5 milyar TL'lik kartlı ödeme yapıldı

E-ticaret sektörü için önemli verilerden biri olan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Nisan ayı internetten yapılan kartlı ödeme verilerini paylaştı. Bu verilere göre Türkiye'de internetten yapılan kartlı ödemelerin işlem adedi, işlem hacmi ve işlem başına düşen tutarı geçen dönemlere göre Nisan ayında yükseldi.

BKM'nin paylaştığı verilere göre 2013 yılı Nisan ayında 13.1 milyon adet işlem gerçekleştirilirken toplamda 2.5 milyar TL'lik finansal hacim yakalandı. Mart ayında 12.7 milyon adet işlem gerçekleştirilirken 2.4 milyar TL hacim yaratılmıştı. Geçen sene aynı dönemdeyse 10 milyon adet işlem gerçekleştirilirken finansal hacim 1.8 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Paylaşılan rakamlara göre Nisan ayını 2012 yılı aynı dönemle kıyasladığımızda önemli değişimin olduğunu görüyoruz. Geçen seneye göre işlem adedinde yüzde 31'lik büyüme gerçekleşirken bu oran, işlem tutarında yüzde 39'a çıkıyor.

BKM-internetten-yapilan-kartli-odemeler-2013-nisan

İşlem başına düşen tutar 190 TL

İnternetten yapılan kartlı ödemelerde Nisan ayında artış gösteren diğer bir kategoriyse işlem başına düşen tutar oldu. Nisan ayında 190 TL olarak gerçekleşen işlem başına düşen tutar geçen sene 180 TL, Mart ayında ise 187 TL olarak açıklandı.

BKM'nin açıkladığı internetten yapılan kartlı ödemeler konusunda bir hatırlatma yapmak istiyoruz. 2013 yılı itibariyle internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri kapsamından Mail Order ve Telephone Order (MO/TO) ile yapılan sigorta işlemlerini BKM tarafından çıkarılmıştı. Geçen seneyi baz aldığımız rakamlar ise aynı şekilde Mail Order ve Telephone Order (MO/TO) ile yapılan sigorta işlemlerini kapsamıyor.

Nisan ayı verilerinin hem Mart hem de geçen sene Nisan ayına göre Mail Order ve Telephone Order (MO/TO) ile yapılan sigorta işlemlerini çıkarılmasına rağmen yükselmesi, kısmen de Türkiye'deki e-ticaret sektörünün gelişme gösterdiğinin en yakın işaretlerinden biri. Özellikle büyüme rakamlarının yüzde 30'dan fazla olarak gerçekleşmesi dikkatimizi çeken veriler arasında yer alıyor.

MO/TO üzerinden gerçekleşen sigorta harcamalarının çıkarıldığı geçmiş dönem verilerine buradan ulaşabilirsiniz. Güncel verilere ise buradan ulaşabilirsiniz.

Rakamlarla Nisan ayunda internetten yapılan kartlı ödemeler

  • 13.1 milyon işlem yapıldı.
  • İşlem tutarı 2.5 milyar TL olarak gerçekleşti.
  • İşlem başına düşen tutar 190 TL.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.