LinkedIn 10 yılda profesyonel iş yaşamını nasıl değiştirdi?

LinkedIn 10 yılda profesyonel iş yaşamını nasıl değiştirdi?

Özellikle son yıllarda çok büyük bir çıkış yakalayan, profesyonellerin sosyal ağı LinkedIn 10 yaşına bastı. Bundan 10 yıl önce ufak bir web sitesi olarak yola çıkan ama bugün Slideshare ve Pulse gibi büyük markaların da sahibi olan LinkedIn bugün sadece profesyonel bağlantı kurmak için değil, iş ve personel bulmak için de sıklıkla tercih edilen bir ağ haline geldi.

225 milyon kullanıcısı ile gelirleri 1 milyar dolar barajına yaklaşan LinkedIn aslında ilk olarak Aralık 2002’de kuruldu ama resmi açılığı Mayıs 2003’de gerçekleşti. Reid Hoffman, Konstantin Guericke, Allen Blue, Eric Ly ve Jean-Luc Vaillant tarafından kurulmuş olan LinkedIn aradan geçen yıllar içerisinde pek çok farklı süreci geride bıraktı ve bugün ulaştığı noktada sadece değişmekle kalmadı, internet ekosisteminin şekillenmesinde de önemli rol oynadı.

İşte profesyonel iş ağı LinkedIn’in 10 yılı…

Bugün aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 19 dilde yayın yapan ve toplam çalışan sayısı 3700’e ulaşan LinkedIn için işin en zor kısmı ilk dönemiydi. İlk haftası sona erdiğinde 2500, ilk ayı tamamladığında ise 4.500 üyeye ulaşabilmiş olması o dönem için aslında büyük bir başarı sayılırdı.

LinkedIn

2002 yılında böyle bir işe kalkışmış olmanın tam olarak ne kadar zor olduğunu hayal edebilmeniz için sadece birkaç yıl önce ünlü dot-com balonunun patlamış olduğunu ve o sıralarda bırakın profesyonellere yönelik bir sosyal ağ sitesinin, hemen her türlü internet işinin şüpheyle karşılandığı bir dönem olduğunu hatırlatmakta fayda olabilir.

LinkedIn iyi günlerinde 20 yeni üye kaydı yapıyordu. Şu anda bu rakam saniyede 2 yeni üyeye kadar çıktı. 2004 yılına gelindiğinde toplamda 100 bin üyeye ulaşan LinkedIn, her ne kadar işletmelere reklam imkanı sağlıyor olsa da, halen net bir gelir modeli yoktu.

2005 yılına gelindiğinde ve LinkedIn 1,7 milyon üyeye ulaştığında ise dişe dokunur ilk gelirlerini elde etmeye başladı. LinkedIn Jobs ve üyelik sistemi firmanın sonunda para kazanmaya başlamasını sağlayan ve bu yıl ortaya çıkan iki yeni model olmuştu.

LinkedIn'in halka arzı...
LinkedIn'in halka arzı...

2006 yılında ise LinkedIn üye sayısını hızla artıracak yeni özellikleri devreye almaya başladı. Halka açık profiller ve “tanıyor olabileceğiniz kişiler” gibi özellikler sayesinde profesyonel sosyal ağ 2006’da 4,2 milyon, 2007 ise 8,5 milyon üyeye ulaşmayı başardı.

2008 yılında ilk uluslar arası ofisini Londra’dan açan LinkedIn Fransızca ve İspanyolca dil desteğinin de etkisiyle üye sayısını ikiye katlayarak 18,7 milyona ulaştı.

2009’da LinkedIn’in en önemli stratejik kararlarından biri ile birlikte Jeff Weiner CEO pozisyonuna getirildi. 36 milyon üyeye ulaşmış olan LinkedIn ertesi yıl üye sayısını 90 milyona ve çalışan sayısını 1000’e çıkardı.

2003 yılında LinkedIn işte böyle görünüyordu...
2003 yılında LinkedIn işte böyle görünüyordu...

2011’de 125 milyon kullanıcısı ve borsaya açılması ile birlikte LinkedIn için büyük değişim başladı. 2012’de de bu değişim ile birlikte LinkedIn aynı zamanda içerik konusunda büyük atılımlar yaptı. 2012 LinkedIn’in en tatsız tecrübelerinden birini de yaşadı ve hacker saldırısı sonucunda 6,5 milyon kullanıcısının şifresi çalındı. Diğer yandan LinkedIn’in 119 milyon dolara Slideshare’i satın aldığı yıl da 2012’ydi.

En başta da belirttiğimiz gibi LinkedIn bugün oturmuş ve gelişen gelir modeli ile birlikte 225 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. 1 milyar dolara yaklaşan gelirleri ile geleceğe son derece umutla bakıyor. Tahmin ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda da LinkedIn’in yeni başarılarını duymaya devam edeceğiz…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.