Facebook tek sütunlu tasarıma geçiş yapmaya hazırlanıyor

Facebook tek sütunlu tasarıma geçiş yapmaya hazırlanıyor

Gün geçmiyor ki Facebook'a yeni bir tasarımsal dokunuş yapılmasın! Facebook'un ilk çıktığı günden bu yana nasıl büyük bir kabuk değiştirdiği sanırım inanılmaz bir örnek. Sizlere Facebook'un yeni tek sütunlu zaman tüneli tasarımına geçiş yapmasının haberini vermeden hemen önce, ufak birkaç noktaya değinmek istiyorum.

Facebook, yaptığı her tasarım değişikliğinde kullanıcılar tarafından eleştirildi. İstisnasız. Facebook'ta bugüne dek kimi çok radikal, kimisi de makyaj niteliğinde pek çok irili ufaklı değişiklik gördük. Ancak bu eleştirilerin hepsi de zamanla ortadan yok oldu. Bu da Facebook'un işin bilincinde olduğunun, kullanıcıları düşünmeden adımlar atmadığını sanırım kanıtlıyor.

Ocak ayında da test ettiği bir tasarımından bahsettiğimiz Facebook'un yeni düzeninden bahsetmemiz gerekirse, profilimizdeki kapak fotoğraflarının kapladığı alan biraz daha hesaplı kullanılmaya başlanmış. Daha önce çerçevenin dışında gözüken ad ve soyad bilgilerimizi, artık kapak fotoğrafımızın içerisinde gözüküyor. Bununla birlikte en önemli değişiklik Facebook duvarımızın artık sağ tarafta tek sütun halinde gözükecek olması ve sol tarafta da kişisel verilerimize daha görünür şekilde yer verilecek olması.

Hemen yukarıda aldığım ekran görüntüsünün yeterince açıklayıcı olduğunu düşünüyorum ama bundan sonra eskiden Facebook duvarımızın olduğu kısmın sağ tarafını duvar olarak kullanamaya devam edeceğiz.

Bununla birlikte soldaki sütunda ise sırasıyla Hakkımızdaki bilgiler, hemen altında arkadaş listemiz, son check-in'lerimiz ve ardından da diğer kişisel bilgilerimizle birlikte beğendiğimiz sayfalar sıralanacak. Yani bundan sonraki süreçte bir arkadaşınızın profilinize girdiğinizde, ona dair verileri başka bir sayfaya tıklama gereği duymadan görebileceksiniz.

jeffbuckley

Dikkatimi çeken bir başka özellik de müzikler. Burada MySpace ve Deezer ile ciddi bir iş ortaklığı (benim rastladıklarım bu kadar, daha fazlası da olabilir) adımı atmış Facebook. Artık sayfasını beğendiğiniz şarkıcıların ya da müzik gruplarının üzerine geldiğinizde bir Play tuşu oluşuyor. Görseller üzerindeki bu ufak butona bastığınızda, MySpace uygulaması üzerinden MySpace radyosuna yönlendiriliyorsunuz. Burada yönlendirildiğiniz sayfada sevdiğiniz müzik grubunun şarkılarına çalan bir playlist sizi bekliyor. Sol tarafta aldığım ekran görüntüsünde Jeff Buckley dinlediğimi görebiliyorsunuz.

Bu arada sol tarafta yer alan sekmelerin yerlerini dilediğiniz gibi değiştirebileceğinizi, sekmeleri gizleyebileceğinizi de belirtelim.

Bununla birlikte, değişiklikler marka sayfaları için henüz geçerlemedi. Her zaman olduğu gibi tasarımsal değişikliklerde öncelik profillere veriliyor. Bu tasarımın tüm herkese yayılmasının ardından gelecek bir güncelleme ile birlikte, marka sayfalarının da bu düzene geçeceğini tahmin ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.