Dijital'13 etkinliğinde Real Time Bidding kavramı derinlemesine konuşuldu

Dijital'13 etkinliğinde Real Time Bidding kavramı derinlemesine konuşuldu

Dijital reklamcılık sektörünün bu yıl önemli konu başlıklarından biri Real Time Bidding. Dijital reklamcılığın en yeni formatı olan Real Time Bidding, Webrazzi Dijital'13 Konferansı'nda yer verdiğimiz konular arasındaydı.

Moderatörlüğünü Medyanet İş Geliştirme Koordinatörü Mutlu Doğuş Yıldırım'ın gerçekleştirdiği oturuma ExchangeWire CEO'su Ciaran O'Kane, The Rubicon Project EMEA Bölgesi Satış Direktörü Nina Margaret Harvey ve DataXu Avrupa Genel Müdürü Sacha Berlik katıldı.

Oturum Real Time Bidding (RTB) yani 'Gerçek Zamanlı Hedefleme'nin ne anlamına geldiği açıklanarak başladı. Sacha Berlik, RTB'nin kullanıcıların etkileşimlerini alarak, kişinin ilgilendiği alanları gerçek zamanlı olarak değiştiriyor ve reklam gösterimine dönüştürdüğünü söyledi. Sacha Berlik, "RTB bunu yaparken 70 milisaniye içinde kullanıcı için en doğru reklama karar veriyor. Geleneksel dijital reklam modellerindeyse 20 farklı reklamın gösterimi yapılıyor" şeklinde konuştu.

Gerçek zamanlı hedefleme için Demand-side Platform'ların (DSP) önemli bir noktada yer aldığını kaydeden Sacha Berlik, DSP'nin reklamverenlerin ulaşmak istedikleri kullanıcılara gerçek zamanlı satın alma yapmasını sağladığını ifade etti. Sacha Berlik, DSP ve RTB kullanan küçük veya orta ölçekli ajansların aldığı raporlar sayesinde büyük ölçekli ajanslara ulaşabilme şansına sahip olduklarını anlattı.

RTB'nin gelişimini İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden takip ettiğini söyleyen Sacha Berlik, Türkiye'deki kişilerin konu hakkında oldukça yükse bilgi birikimine sahip olduğunu ve 15-18 ay içinde Türkiye'nin İngiltere seviyesine ulaşabileceğini belirtti.

RTB konusunda Türkiye İngiltere'nin üç yıl gerisinde

RTB konusunun Supply-Side Platform (SSP) kısmına değinen Nina Margaret Harvey, SSP'nin yayıncı tarafından bulunan bir teknoloji olduğunu söyledi. SSP'nin daha fazla kaynağı bir araya getirerek marka ve kullanıcıları koruyacak bir platform oluşturmasını sağladığı Nina Margaret Harvey sözleri arasında. Nina Margaret Harvey, "SSP sayesinden yayıncılar daha seçici olarak hangi fiyatla hangi envanteri almak için karar verilebiliyor. 20 aşamalı bir program yerine gerçek zamanlı ve gerçek bir süreç yaratılıyor" şeklinde konuştu.

Ciaran O'Kane ise RTB konusunda Türkiye'nin İngilete'nin şu anda 3 yıl gerisinde olduğunu söyleyerek, Türkiye'de RTB'ye uyum sağlayacak birçok şirketin bulunduğunu ve Türkiye'nin çok fazla geri kalacağını düşünmediğini dile getirdi. Ciaran O'Kane, "Mobil reklamcılıkta RTB'nin şu anda oldukça iyi sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ancak RTB, sadece masaüstü üzerinden yapılan bir çalışma olmayacak. Şu anda RTB'yi mobile taşımak üzere çalışmalar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Webrazzi Dijital’13 Konferansı için paylaştığımız tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.