Sizlere bugün erken saatlerde aktardığımız gibi Google yayınladığı blog yazısı ile çok sayıda servisini Temmuz ayı içinde kapatacağını açıkladı. Söz konusu servisler arasında en dikkat çekeni ise kuşkusuz Google Reader.
Google Labs bünyesinden çıkmış bir proje olan Google Reader, 2005 yılının Ekim ayında hayatımıza girmişti. RSS dünyasında adeta bir standart haline gelen Google Reader, Google hesabınız bünyesinde RSS teknolojisi ile takip etmek istediğiniz kaynakları saklıyor ve bunları üçüncü parti uygulamalara sunuyordu.
Google'a eleştiri yağıyor
Google'ın bu kararının ardından servisin kullanıcıları başta Twitter olmak üzere birçok platformda şirkete tepkilerini iletiyorlar. Hatta Google'a Google Reader'ı geri getirmesi yönünde çağrılar yapan siteler bile açılmış durumda. (1 ve 2)
Google'ın bu kararından dönmesinin küçük bir ihtimal olduğunu düşünecek olursak gelelim Google Reader alternatfilerine. Bildiğiniz gibi pazarda bulunan çok sayıda RSS okuyucu ve haber okuma uygulaması Google Reader ile entegre olarak çalışıyordu. Google Reader kapandıktan sonra kullanıcılarına içerideki verilerin çıktısını almak için imkan tanıyor olacak, biz de sizinle bu verileri aktararak kullanmaya başlayabileceğiniz bazı uygulamaları tanıtmak istedik.
Google Reader'dan sonra en azından şu an için en çok dikkat çeken alternatiflerden biri de NewsBlur. Ücretsiz versiyonu da bulunan NewsBlur'u bir takım sınırlamalara maruz kalmadan kullanmak isterseniz de aylık 1 dolar ödüyorsunuz. NewsBlur'un Android, iPhone ve iPad için mobil uygulamaları da bulunuyor.
Arayüzü daha çok Flipboard ve Zite gibi mobil okuma uygulamalarını andıran Feedly de en çok dikkat çeken bir başka alternatif. Android, iPhone ve iPad uygulaması bulunan Feedly'nin aynı zamanda Firefox ve diğer bazı tarayıcı eklentileri de bulunuyor. Feedly'ye benzer olarak yine çok sayıda platformdan ulaşabileceğiniz Pulse'u da alternatfiler arasında sayabiliriz.
Fever kendi sunucunuzda barındırabileceğiniz bir PHP uygulaması şeklinde çalışıyor. Mobilden okuma imkanı da bulunan Fever'ı kullanmanın bedeli 30 dolar. RSS listenizde yer alan yazılar içindeki linkleri analiz eden uygulama, trend olan konulara kolayca ulaşmanıza da olanak veriyor. Ve evet, Fever Google Reader'dan alacağınız yedeği yeni hesabınıza aktarmanıza izin veriyor.
NetNewsWire bir zamanlar şahsen benim de kullandığım bir RSS okuyucu. Google Reader entegrasyonu da bulunan uygulamayı, Google Reader'dan bağımsız olarak kendi RSS listeniz ile de kullanabiliyorsunuz. Uygulamanın şu an için Mac, iPad ve iPhone versiyonları mevcut.
FeedHQ şu an ücretsiz ve beta durumunda olan bir RSS okuyucu. Uygulamanın şimdiden mobilden okuma ve Readable entegrasyonu gibi özellikleri bulunuyor.
FeedDemon kendini Windows için en popüler RSS okuyucu olarak tanıtan ücretsiz bir uygulama. FeedDemon yalnızca Windows platformunda çalışıyor olsa da farklı cihazlar arasında senkronizasyon sağlayabiliyor.
Her ne kadar şu an yalnızca Google Reader hesabı ile çalışsa da Reeder gibi çok sayıda uygulamanın da Google'ın bu kararından sonra yeni çözüm arayışları içinde olacağını söyleyebiliriz.
Tabii konunun bir diğer boyutu da Google Reader'dan sonra doğacak olan açığı doldurmak adına yeni internet şirketlerinin ortaya çıkıp çıkmayacağı. Şahsen RSS'in Google Reader'dan sonra da internet dünyasının bir parçası olacağını düşünüyorum. Günlük olarak RSS'lerini takip eden bir kullanıcı olarak kullanıcı davranışlarının bir süre sonra yeniden buraya yöneleceğini ve uzun yazıların yeniden popüler olacağına inanıyorum. Bu yenilenme sürecinin ardından Google Reader sonrası pazarın nasıl şekilleneceğini görmek için de sabırsızlanıyorum.