Google Türkiye ve The Boston Consulting Group’un (BCG) tarafından hazırlanan Türkiye internet ekonomisi raporu ile geçtiğimiz yılların güzel bir özetini gördükten sonra bu kez Ernst & Young Türkiye bilişim sektörüne dair öngörülerini ve artık yer verebileceğimiz önemli bir detayı paylaştı.
Ernst & Young'ın 2013 beklentilerine baktığımızda 2013'te orta ve büyük ölçekteki bulut bilişm, ödeme sistemleri ve mobil uygulamalar tarafında satın alma ve birleşmeler göreceğimizden söz ediliyor. Bir diğer öngörü ise 2013'te melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yenilikçi internet şirketlerine çok sayıda yatırım yapacağından bahsediyor.
Paylaşılan bilgiler arasında Türkiye internet pazarının en büyük yatırımı olan Yemek Sepeti'nin General Atlantic‘ten aldığı 44 milyon dolarlık yatırım, şirket değerlemesini 120 milyon dolara eşitliyor. Yani Yemek Sepeti'nin bugünkü dolar kurundan değeri 217 milyon TL. General Atlantic, 44 milyon dolar karşılığında Yemek Sepeti'nin yüzde 36,7 hissesini yani şirketin 1/3'inden fazlasını sahip olmuş.
Kaçırdıysanız Arda Kutsal'ın Nevzat Aydın ile Yemek Sepeti'nin yatırım sürecini konuştuğu videomuzu izlemenizi tavsiye ederim.
Birleşme ve satın almalar artacak
Küresel denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde küresel bir şirket olan Ernst & Young'ın paylaştığı diğer öngörülere dönecek olursak; Türkiye bilişim sektörünün birleşme ve satın almalarla büyümeye devam edeceği paylaşılıyor.
Bilişim sektörümüz 2012 yılında 43 işlemle enerji sektörünün ardından ikinci en hareketli (en çok satın alma ve birleşme gerçekleştirilen) sektör olarak tanımlanıyor. Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni kurulan yenilikçi internet tabanlı şirketlere yatırım yapabileceğinden bahsederek 2013 büyümesinden umutlu olduklarını paylaşıyor.
Diğer yandan Cantekinler, geçmiş yıllardaki bazı yatırımların da hisse satışı yoluyla çıkabileceklerini ve bu işlemlerin de sektördeki satın alma ve birleşme hacmini etkileyeceğini de ifade ediyor. Yani sektörden kazanılan paranın yine bilişim/internet sektörü içinde bir devinim sağlayacağı tahmin ediliyor.
Öngörülerden çıkan bir kaç bilgi ise şu şekilde;
- 2012 yılının dünyada 3 bine yakın işlemle bilişim sektörü açısından hareketli bir yıl oldu.
- En önemli işlem Amerikalı Cisco Systems’ın İngiltere merkezli NDS Group’u 5 milyar ABD Doları bedelle satın almasıydı.
- Facebook’un Instagram’ı 1 milyar ABD Doları karşılığında satın almasını dikkat çekici bir gelişmeydi.
- Türkiye için en önemli işlem Yemeksepeti’nin 44 milyon dolar yatırım almasıydı.
- Özel bir yatırımcının İndeks Bilgisayar’ı satın alması ve İngiltere merkezli Perform Group’un Maçkolik İnternet Hizmetleri’ni satın alması da Türkiye bilişim sektöründe kayda geçen önemli işlemler oldu.
- 2013 yılında da küçük ve orta büyüklükteki işlemlerin yoğun olmasını bekleniyor.
- Yatırımcılar kararlarını rekabetçi ortama ve şirketlerin yenilikçi çözümlerle cevap verebilme yeteneklerine göre verecek.
- Önümüzdeki dönemde veri teknolojileri ön plana çıkacak.
- Geçtiğimiz yıl dünyada en çok yatırım çeken alt-sektör olan 'Bulut Bilişim'di.
- Şu an için Türkiye’deki satın alma ve birleşmeler online alışveriş siteleri başta olmak üzere, bilgisayar ekipmanı ve bilişim danışmanlığı alanlarında yoğunlaşıyor.
- Önümüzdeki dönemde e-ticaretin yanı sıra veri teknolojilerinin de ön plana çıkması bekleniyor.
- Satın alma ve birleşme işlemlerinin bir sonucu olarak bireysel yatırımcılar tarafından kurulan bilişim şirketleri ve online işletmelerin kurumsallaşması öngörülüyor.
- Ayrıca, satın alma ve birleşme işlemleri sonucunda sektördeki yeniliklerin artması ve daha müşteri odaklı bir hale dönüşmesi de kaçınılmaz kabul ediliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap