Türkiye internet ekonomisi raporu yayınlandı

Türkiye internet ekonomisi raporu yayınlandı

İnternet sektörü, artık Türkiye ekonomisine olan katkı payını giderek arttırmaya başlıyor. Google Türkiye ve The 
Boston Consulting Group’un (BCG) hazırladığı Türkiye İnternet Ekonomisi Raporu, Türkiye internet sektörü hakkında önemli bilgiler veriyor.

İnternet ekonomisinin önemi, ardındaki itici güçler, diğer ülkelerle karşılaştırmalar ve geleceğe ilişkin öngörülerin yer aldığı raporda öne çıkan detayları paylaşalım. Türkiye'de nüfusun yüzde 47'sinin internet kullandığı belirtilen raporda, bu rakamın Avrupa Birliği'nin gerisinde kaldığı açıklanıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin internet penetrasyon oranı yüzde 71 olduğunu paylaşalım.

Raporda en çok dikkatimizi çeken detay ise internet sektörünün Türkiye Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sına (GSYİH) olan etkisi. Bilindiği üzere Türkiye GSYİH'sı 2011 yılında yüzde 8.5 büyümeyle Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi durumuna gelmişti. Bu büyümede internet sektörünün etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

İnternetin GSYİH'ya katkısı yüzde 2.6'ya çıkacak

Paylaşılan rakamlara göre 2011 yılındaki GSYİH'ya internetin katkısı yüzde 1.7 ile yaklaşık 22 milyar TL olarak gerçekleşmiş durumda. 2017 öngörülerine göre internetin GSYİH'ya ertkisi artarak devam edecek. 2011 ile 2017 yılları arasında internetin etkisi GSYİH'ya yıllık ortalama yüzde 19'luk artışla devam edecek. Böylece 2017 yılında internetin GSYİH'ya katkısı yüzde 2.6 ile 64.3 milyar TL'ye ulaşacağı bekleniyor.

turkiye-e-ekonomi-buyume

2011 yılında internet üzerinden 4.4 milyar TL harcandı

E-ticaret ile ilgili rakamlara baktığımızda, 2011 yılında kullanıcıların 4.4 milyar TL harcadıkları raporda paylaşılanlar arasında yer alıyor. İnternetin satışlara olan katkısının 2011 yılında 63 milyar TL olduğunu paylaşalım. Bu kullanıcılar, önce internette araştırma yapıp, daha sonra fiziksel mağazadan satın almayı tercih ediyor.

Rakamlardan da görüldüğü üzere internet ekonomisi, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri haline gelmeye başlıyor. Bu döneme kadar belki de çok fazla Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir yere sahip olmasa da internet ve etki ettiği alana açısından gelecekte söz sahibi olacağa benziyor.

Türkiye İnternet Ekonomisi Raporu'nun videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.