Son zamanlarda söz ne zaman e-ticaret sektörüne gelse indirim üzerine kurulu iş modellerinin geleceği tartışılmaya başlanıyor. Kısa sürede fazlasıyla popüler hale gelen indirim odaklı e-ticaret siteleri tüketicilere önemli fırsatlar sunuyor fakat bu modelin uzun vadede sürdürülebilirliği gerçekten tartışmalı. Aslında işin özü indirim odaklı ticaretin hem fiziksel dünyada, hem de ticaretin “e” halinde varlığını sürdüreceği. Fakat bu işi sürdürülebilir bir karlılıkla yapmak herkesin harcı değil…
Son dönemde bu konun konuşulması ürünlerin gerçek fiyatları ile sunulduğu e-ticaret sitelerinin yeniden ön plana çıkmasını sağladı. Fakat internet aslında bu iki temel model dışındaki farklı iş modellerine de olanak sağlayacak fırsatlarla dolu.
Bu modellerden biri de üyelik ve Amazon’un bu alandaki Prime servisi, özellikle son dönemdeki atağı ile tüm beklentilerin ötesine geçerek bu modelin önemli oyuncularından biri haline geldi.
Amazon Prime üye sayısı 2012'de ikiye katlandı
Amazon Prime temel olarak sık olarak alışveriş yapan kullanıcılarına sunduğu yıllık 79 dolarlık bir abonelik modeli. Müşteriler yılda bir kez 79 dolar ödeyerek, 2 gün içerisinde teslimatlarda ücretsiz kargo hizmeti ve Amazon’un TV programları ve filmlerin yer aldığı video servisinden ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz.
Aslında servis yeni değil, ABD’de 2005’te, Japonya, Almanya, Fransa ve İngiltere’de ise 2007’de başlamış olsa da bu çapa ulaşması biraz zaman aldı. Her ne kadar Amazon resmi rakamları hiç paylaşmamış olsa da, Bloomberg Ekim 2011 itibariyle üye sayısının 3 ile 5 milyon arasında olduğunu tahmin etmişti. Morningstar’dan R.J. Hottovy ise Amazon Prime üyelerinin 10 milyona ulaştığı sonucuna vardı.
2005 ile 2011 arasında elde edilen üye sayısının 2012’de iki katından fazla artmasında ise iki önem faktör var. Amazon’un 30 günlük deneme seçeneğini devreye alması ve bunu duyurmak için özel çaba harcaması ilk neden. İkinci neden ise Kindle Fire’ın Amazon ile müşterileri arasında daha güçlü bir bağ kurmasını sağlaması.
Abonelik bedelinin yüzde 98'i kar!
Amazon Prime, yıllık 79 dolarlık bir etikete sahip. Peki bunun ne kadarı kar? Morningstar’a göre çok büyük bir kısmı. Kargo ücretleri ve lisans anlaşmaları düşüldükten sonra Amazon’un her Prime üyesinden yılda ekstradan 78 dolar kazandığı ve üye başı maliyetinin sadece 1 dolar olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ki bu müşteri sadakatinin artmasının ötesinde sadece bu üyelik bedeli ile her yıl tekrarlanan 78 milyon dolarlık bir kar anlamına geliyor.
Bunun dışında Amazon Prime müşterileri Amazon’un toplam müşterileri içerisinde yaklaşık yüzde 4 veya yüzde 5’lik bir bölümü oluşturuyor olmasına rağmen cironun yüzde 10’nunu üretiyorlar. Analizlere göre Amazon’un müşteri başına ortalama cirosu 505 dolarken, Amazon Prime üyelerinde bu rakam 1.224 dolara çıkıyor.
R.J. Hottovy’nin hesaplamalarına göre 2017 yılında Amazon Prime üye sayısı 25 milyona ulaşacak ve bu üyelerden Amazon’un elde ettiği gelir de 3,2 milyar dolar ile 9,6 milyar dolar aralığına ulaşmış olacak.
En baştaki konuya dönecek olursak indirimli veya değil, e-ticarette iş bir noktadan sonra müşteri sadakatine geliyor. En büyük rakibiniz sizden sadece bir tık uzaktayken müşteriyi kendi tarafınızda tutmak kolay olmasa da, imkansız da değil. Bu noktada sadece müşterilerin finansal tablolardaki rakamlardan fazlası olduğunu ayırt ederek, onların alışverişten beklentilerini karşılayacak ve duygusal bağlılıklarını sağlayacak yenilikler yapmak gerekli. E-ticaret’te CRM ve iş zekası önümüzdeki dönemlerde önemini daha da artıracak gibi görünüyor…
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap