Blackberry 10 ve Blackberry Z10 ay sonunda Türkiye pazarında

Blackberry 10 ve Blackberry Z10 ay sonunda Türkiye pazarında

Ocak ayı sonunda Blackberry 10 ve Blackberry Z10'u dünyaya tanıtan Blackberry, özel tanıtım etkinliği düzenlediği bir kaç şehir arasına İstanbul'u da ekledi ve bugün Blackberry 10 ve Blackberry Z10'un tanıtımı Türkiye'de de yapıldı.

Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nden sorumlu BlackBerry Genel Müdürü Alberto Acito tanıtımın ana konuşmacısıydı ve Acito Türkiye'de gençlerin BBM kullanımında öne çıkmasından ve Türkiye pazarına odaklandıklarından bahsetti.

Acito, Blackberry 10 işletim sisteminin Blackberry Z10 ile tüm ihtiyaçlara karşılık veren bir cihaz olduğunu ve Blackberry Z10'nun bu ay sonunda Türkiye'de satışa sunulacağına söyledi.

Blackberry Z10'un fiyatı 2000TL'ye yakın

Yeri gelmişken ekleyelim, Avea ve Turkcell Blackberry Z10 için ön sipariş fırsatı açtı. Avea Blackberry Z10'un peşin fiyatını 1.899 TL olarak açıkladı. Ay sonunda Avea, Turkcell, Vodafone ve TeknoSA aracılığı ile Z10'un fiyatlarını öğreneceğiz.

Resarch in Motion adından vazgeçen Kanadalı üretici bildiğiniz gibi artık sadece Blackberry adıyla yola devam ediyor ve Blackberry Z10 ile yeniden çıkışa geçmek istiyor. Peki Blackberry Z10'un özellikleri neler?

BlackBerry Z10, Kanadalı şirketin en gelişmiş akıllı telefonu. 2BG’lık RAM, 1.5 GHz çift çekirdekli işlemci ve arttırılabilir 16 GB’lık dahili hafıza içeriyor.  4.2 inç tam dokunmatik ekran, HDMI çıkışı, NFC (yakın alan iletişimi) de Z10'un öne çıkan özelliklerinden.

Blackberry 10 işletim sisteminde neler var?

Harekete duyarlı arayüzüyle tam dokunmatik bir akıllı telefon olan Z10, hem iş hem de kişisel ihtiyaçlara cevap veriyor. BlackBerry Hub (İletişim Merkezi), BBM ve sosyal hesaplarınıza dair bildirimleri tek noktada topluyor ve bir video izlediğiniz anda dahi videoyu durdurmadan bildirimlerinize göz atma şansı veriyor.

BlackBerry Flow (Akış), telefonda akıcı bir kullanım için tüm özellik ve uygulamaların aynı anda birbiriyle uyumlu halde çalışmasını sağlıyor. Gerçekten çoklu uygulama çalıştırma konusunda Blackberry'nin iyi iş çıkardığını söyleyebilirim.

Blackberry Z10'nun kamerası oldukça dinamik bir deneyim sunuyor. Story Maker (Hikaye Yaratıcısı) özelliği medya kaynaklarında kolayca düzenlemeler yapabilmenizi, TimeShift (Zaman Kaydırma) özelliğiyle yüz seçimi konusunda da size tercih yapma şansı sunuyor. BlackBerry 10’da sunulan yeni BBM, görüntülü konuşma ve o anda ekranınızı karşıdaki BlackBerry 10 kullanıcısıyla paylaşma imkanı da veriyor. Kısacası 2 Blackberry 10 kullanıcısı ekranını bir diğerine paylaşabiliyor.

Blackberry'nin meşhur tuş takımı ise yenilenenmiş durumda ve Türkçe için de oldukça başarılı kelime önerileriyle yazma hızınızı tahmin edemeyeceğiniz kadar artırıyor.

Blackberry Z10'da sunulan BlackBerry Balance teknolojisi ise BlackBerry cihazlarında bulunan kişisel ve iş uygulamalarını ve verilerini birbirinden ayırıyor ve güvenliğini sağlıyor. BlackBerry Safeguard teknolojisi Blackberry 10'un güvenlik tarafını BlackBerry Enterprise Service 10 ise kurumsal ihtiyaçları karşılıyor.

70.000'den fazla Blackberry 10 uygulaması hazır

Geliştiricilere daha fazla yer açan Blackberry 10, HTML5 için oldukça hızlı bir platform. BlackBerry World'de 70.000’in üzerinde BlackBerry 10 uygulaması sunuyor. Yenilenen BlackBerry 10 web tarayıcısı da daha başarılı bir internet deneyimi sunuyor. yanı sıra bir okuma modu da içeriyor. Ayrıca, BlackBerry 10 platformuna entegre çalıştığından hızlıca içerik paylaşmanızı sağlıyor.

BlackBerry Remember (Hatırlatma), özelliği hatırlatma notları, görevler vb. ihtiyaçlarınıza yanıt verirken, telefonunuza eğer bir Evernote hesabı kurduysanız, BlackBerry 10 cihazınız Evernote not defterinizi otomatik olarak yüklüyor.

Blackberry'nin sadece kurumsal kullanıcılara değil, gençlere de yönelik olduğunu Facebook, Twitter, Foursquare  (ve elbette Linkedin) uygulamalarının cihazla birlikte gelmesinden anlayabiliyoruz. Tabii fiyat olarak gençlere ne kadar hitap ettiği ayrı bir tartışma konusu.

Yerli uygulamalar da var

Blackberry 10'da Disney, Cisco, Foursquare, Skype ve Rovio gibi ana küresel uygulama destekçilerinin yanında Türkiye’den de Cepyol, E eczane, İşCep, Garanti Cep Şubesi, Garanti Cep Şifrematik, Hürriyet, Kent Rehberi, Markafoni ve Yemek Sepeti gibi yerel uygulamalar yer alıyor.

Geçttiğimiz haftalarda geliştiriciler tarafından BlackBerry World’e gönderilecek uygulamaların Trend Micro’nun uygulama tarama servisinden geçeceği açıklanmıştı.

Ayrıca BlackBerry şirketin yönetim kuruluna Verizon Communications’ın Eski Başkan Yardımcısı Richard Dick Lynch ve Sony Ericsson’un Eski CEO’su Bert Nordberg’in atandığını da duyurmuştu.

Kısacası Blackberry'nin nasıl bir ilerleme kaydedeceğini izlemek için oldukça önemli bir dönemdeyiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.