İlk olarak geçen yıl Webrazzi Startup'12'de sizlere tanıttığımız Boni için mağaza etkileşimli sadakat uygulaması tanımını kullanabiliriz. Özetle Boni; alışveriş yaparken vitrin gezenleri, mağazaları ziyaret edenleri ve mağaza içi aktivitede bulunanları ödüllendiren bir kapalı alan alışveriş teknolojisi. Boni'nin kurucu ortağı Sarper Sılaoğlu'yla yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz ay ilk olarak Marmara Park'ta kullanılmaya başlanan Boni'ye, Erikli Su'yun eski Genel Müdürü Hasan Aslanoba'dan 1 milyon dolar yatırım geldi. Toplam 5 milyon dolardan değerlenen Boni'nin %20 hissesi bu yatırım ile Aslanoba'ya geçmiş oldu.
Boni şu an yalnızca MarmaraPark'ta kullanılabiliyor, hedefler arasında ise yıl sonuna kadar 8-10 adet AVM'ye ulaşmış olmak var.
Yüzde 34 dönüşüm oranı ve diğer istatistikler
Boni'nin kurucu ortağı ve CEO'su Soner Çaşur'dan aldığımız bilgilere göre Aralık 2012’den beri kullanımda olan Boni’yle 1 kere alışveriş deneyimi yaşayanların tekrarda AVM’ye gelip Boni kullanma oranı yüzde 34. Söylemeye gerek bile yok ama rakam oldukça dikkat çekici. Boni’yle ilgili diğer bir ilgi çekici rakam ise Boni’yi kullanmaya başlayan bir kişi, bir ayda içinde ortalama 10 farklı mağazayı Boni ile ziyaret ediyor. Ayrıca Boni ekibi ile konuştuğumuzda uygulamalarının şu anki halinin kendilerine çok şey öğrettiğini, Boni’nin normal bir mobil uygulama olmadığını anladıklarını ve sonraki versiyonda bu farkındalığı da uygulamaya yansıtmaya çalışacaklarını öğrendik.
Kullandığı mikro-lokasyon teknolojisi üzerine 2010 yılında çalışmaya başlayan girişimin, toplamda 3 adet patent başvurusu bulunuyor. Bunlardan en kapsamlısı olan pantent WIPO'da yayınlanmış durumda. Boni kullandığı teknoloji ile örneğin müşterinin mağazaya girişi, içeride geçirdiği süre, ilgilendiği ürünler ve en önemlisi satın alma yapıp yapmadan mağazadan çıktığı bilgilerini ölçümleyebiliyor.
Boni'ye Hasan Aslanoba'dan gelen yatırım ve gelecekteki hedefler
Gelelim Boni’de patent başvuruları ve istatistiksel bazı rakamlar kadar önemli diğer bir gelişmeye, yani Boni'nin Hasan Aslanoba’dan aldığı yatırıma. 5 milyon dolar toplam değerlemeye ulaşan Boni'nin aldığı yatırım şirketin yüzde 20’si için 1 milyon dolar seviyesinde.
Hasan Aslanoba’dan da kısaca bahsetmek gerekirse; Erikli Su’yun Genel Müdürü olan Aslanoba, şirketini Nestle Pure Life’a sattıktan sonra bir süre daha şirket bünyesindeki kariyerini sürdürdü. Geçen yıl ise internet tabanlı yenilikçi iş modellerine odaklanma kararı aldı ve yeni hedeflerini gerçekleştirmek için 2012 Mayıs sonunda görevinden ayrıldı. Yalnız halen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve hissedarı konumunda olduğunu da paylaşalım.
Boni'nin yatırım sonrası yakın gelecekteki hedeflerine de değinecek olursak ilk olarak heyecanlı ve yaratıcı bir ekiple Boni'nin mobil uygulamasının kullanıcıya yaşattığı deneyimi arttırmak yer alıyor. Uzun vadede ise şirketin öncelikli hedefleri arasında lokasyon belirleme teknolojisini çok farklı alanlarda kullanmak ve lokasyon bazlı ödüllendirme sistemini olabildiğince yaygınlaştırmak bulunuyor.
Boni'de çalışma fırsatı
Son olarak Boni'nin 4 farklı pozisyon (Pazarlama Direktörü, Mobil Yazılım Uzmanı, Elektronik Mühendisi, Backend Developer) için yeni çalışma arkadaşları aradığını da söylemiş olalım.