Avrupa, ABD’li internet devlerinden vergi almanın yollarını arıyor

Avrupa, ABD’li internet devlerinden vergi almanın yollarını arıyor

İnternet alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında zirvede ABD kökenli firmalar var. Bu firmaların hemen hemen tamamı ABD merkezli olmasına rağmen küresel çapta hizmet veriyor ve gelir elde ediyorlar. Fakat sorun bu gelirleri elde ettikleri ülkelerin çoğunda ya hiç, ya da çok az vergi veriyor olmaları. Avrupa’daki hükümetler bu konuya bir çözüm üretmek için kolları sıvamaya başladılar.

Bundan kısa bir süre önce Fransa’daki yayıncılar kendi ürettikleri içeriklere bağlantı verdiği için Google’ın ödeme yapması gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdi. Google’dan vergi almak isteyen Fransız hükümeti de bu öneriyi destekliyor ama ünlü Fransız gazetesi Le Monde’un haberine göre henüz bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

Bu konuda bir uzlaşmanın gerçekleşmesi pek kolay da görünmüyor, fakat Fransız hükümetinin baskını artırması bu anlaşmazlığın farklı bir şekilde çözülmesine de neden olabilir…

Google 50 milyon teklif etti, Fransızlar ise 100 milyon istiyorlar

Le Monde’un haberine göre Google, Fransız yayıncılara yıllık 50 milyon Euro’luk bir ödeme yapmayı teklif etti, fakat olumsuz yanıt aldı. Cevabın olumsuz olmasının ilk nedeni yayıncıların 70 ile 100 milyon Euro arasında bir ödeme bekliyor olması. İkinci nedeni ise Google’ın bu ödemeyi telif hakları karşılığında değil, doğrudan reklam satışı üzerinden ödemeyi ile öneriyor olması.

Google, kısa süre önce Belçika’daki yayıncılar ile yıllık 6 milyon dolara anlaşmaya varmış ve bu anlaşmadaki ödeme telif hakları karşılığında değil, yayıncı sitelerde reklam vermek karşılığında gerçekleşmişti. Yani bir anlamda Google, yayıncıların reklam alanlarından bazılarını satın alacağını peşin olarak kabul etmiş oldu.

Telif ödemesi değil, reklam bedeli

Fransız yayıncılar ise bu modele sıcak bakmıyorlar. Fransız hükümetinin tavrı da farklı değil. Onlar aslında Google’ın Fransa’dan elde ettiği gelirden daha fazla vergi ödemesini sağlamanın yollarını arıyorlar. Yani bu anlaşma ile ülkedeki yayıncıların reklam alanlarının bir kısmını peşinen Google’a satması hükümetin öncelikli sorununu çözmüyor.

Hem modelde, hem de rakamda büyük farklılıklar olması Google ile Fransız yayıncıların bir çözüme ulaşmasını zora sokuyor. Fransız hükümetinin alternatifi sadece Google’ı değil, Fransa’da faal olan pek çok ABD’li internet şirketini etkileyecek bir internet vergisi almak.

Fransızlar internet şirketlerinin kullandıkları hammaddenin “işlenmemiş veri” olduğunu düşüncesinden yola çıkarak, firmaların bu verileri işleyip, anlamlandırarak kullanıcıların ilgi alanlarına göre şekillendirilmiş hizmet, ürün veya reklamlar sunduğunu söylüyorlar.

Gündemde internet vergisi var

İşe bu yüzden şu sıralar Fransızlar dijital ekonominin hammaddesi olan “kullanıcı verilerini” bir vergi kriteri olarak kullanmanın yollarını arıyor. Eğer bunu yapacak olurlarsa Fransa’da faaliyet gösteren ABD’li internet şirketleri ülkede elde ettikleri kullanıcı verisi oranında vergi vermek zorunda kalacaklar.

Bu anlamda fikir vermesi açısından Google’ın gelirlerinin yaklaşık yüzde 6’sının Fransa’dan geldiği tahmin ediliyor. Facebook’un ise Fransa’daki üye sayısı yaklaşık 12,5 milyon kadar. Yani böyle bir vergi ABD’li internet devleri için ciddi bir orana denk gelebilir. Üstelik bu yaklaşımın diğer Avrupa ülkeleri tarafından da kabul görmesi durumunda işler ABD’li devler için daha da karışabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.