Risk sermayesi şirketleri 2012'de 28 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi

Risk sermayesi şirketleri 2012'de 28 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi

Girişim ekosisteminin gelişmesiyle beraber yapılan yatırımların sayısı ve hacimleri her geçen yıl artıyor. 2012 yılında risk sermayesi şirketlerinin gerçekleştirdiği yatırımları paylaşan CB Insight, 2012 yılında hem yapılan yatırım sayısının arttığını ve tohum yatırımda rekor seviyeye ulaşıldığını ortaya koyan bir araştırma paylaştı.

Hemen rakamları paylaşmaya başlayalım. Araştırmaya göre 2012 yılında risk sermayesi şirketleri, 3 bin 267 anlaşmada 28.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Finansal hacim bakımından geçen seneye göre düşüş yaşayan yatırım anlaşmalarının, sayı bakımından arttığını görüyoruz.

2011 yılında risk sermayesi şirketleri 3 bin 51 yatırım anlaşma imzalarken, toplamda 30.6 milyar dolarlık hacme ulaşmıştı. 2012 yılında yaklaşık 2 milyar dolarlık bir gerilemenin yaşandığını paylaşalım.

2012-global-yatirim-raporu-CB-insight-tablo2

Dot.com krizinden bu yana en fazla anlaşma sayısına ulaşıldı

Araştırmaya çeyreksel bazda baktığımızda 2012 yılında 835 yatırım anlaşmasıyla üçüncü çeyreğin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu rakamın 2000 yılında yaşanan dot.com krizinden bu yana ulaşılan en fazla anlaşma sayısı olduğunu belirtelim. Söz konusu dönemde yapılan anlaşmaların hacmi 7.5 milyar dolar.

2012 yılında risk sermayesi şirketlerin yaptığı yatırımlar en fazla finansal hacmi ikinci çeyrekte yaşanmış durumda. Söz konusu dönemde 812 anlaşmada 8.1 milyar dolarlık finansal hacim yaratılmış.

2012-global-yatirim-raporu-CB-insight-tablo3

Tohum yatırımlarda rekor kırıldı

Tohum yatırım konusundaysa 2012 rekorun kırıldığı bir yıl oldu. Toplam yapılan 3 bin 267 yatırımın 785'i tohum yatırım olduğunu görüyoruz. Özellikle 2012 yılı üçüncü çeyrekte tohum yatırımların sayısı rekor seviyeye gelmiş durumda. Söz konusu dönemde yapılan 835 yatırımın 258'nin tohum seviyede yapıldığını görüyoruz. Hatta bu dönemde tohum yatırım sayısının A serisini bile solladığını ifade edebiliriz.

Risk sermayesi şirketlerinin yaptığı yatırımlara göre sıralamasına baktığımızda listenin başını New Enterprise Associates çekiyor. İkinci sırada Kleiner Perkins Caufield & Byers, üçüncü sırada ise Google Ventures bulunuyor.

2012 yılında risk sermayesi şirketlerinin yaptığı yatırım hacminin düşmüş olduğunu görsek de yatırım sayısının artması ve artık yatırımcıların tohum aşamada daha fazla yatırım yaptığı dikkatimizi çeken detaylar arasında alıyor. Girişim ekosistemini cesaretlendirecek olan bu eğilimin gelecekte de artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.