E-ticaret sektörü açısından 2012 yılına baktığımızda çok hızlı geçen bir yılı geride bıraktığımızı net bir şekilde söyleyebiliriz. Kapanan şirketlerden yatırım alan şirketlere, televizyon reklamlarından dikey kategorilere kadar e-ticaret sektörünün hemen hemen her alanın kıyasıya mücadele ve rekabet vardı.
Artık 2012 yılı geride kaldı. 2012 yılında olduğu gibi e-ticaret sektörünün 2013 yılında da heyecan dolu olaylara sahne olacağını şimdiden söylemek mümkün.
E-ticaret sektörünün önde gelen şirketlerin yöneticilerine 2012 yılını değerlendirip, 2013 yılı öngörülerini sorduk. Gittigidiyor eBay Ülke Müdürü Cenk Angın, Hepsiburada Ticari Genel Müdürü İlker Baydar, limango Genel Müdürü Gülfem Toygar, Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın gibi isimler değerlendirmelerini ve öngörülerini paylaştı. İşte Türkiye e-ticaret pazarının patronlarından 2012 değerlendirmesi ve 2013 öngörüleri.
"Kısa vadeli ve agresif planlamalar sektörü olumsuz etkiliyor"
Gittigidiyor eBay Ülke Müdürü Cenk Angın
2012 yılında internet sektöründe TV, radyo, gazete, dergi, sinema ve açık-hava gibi ana mecraların çok kullanıldığını söyleyen Gittigidiyor eBay Ülke Müdürü Cenk Angın, bu durumdan endişelendiğini ifade ediyor. Cenk Angın, kısa vadeli ve agresif planlamaların çoğu kez sürdürülebilir olmadığını dile getirerek, sektörün çok olumsuz bir şekilde etkilenebildiğini belirtiyor.
Şirket olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini söyleyen Cenk Angın, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "2011 yılındaki büyüme oranımızı yaklaşık 2.5 kat artırdık. Bu büyümeyi hemen hemen hiç ana mecra kullanmaksızın ve dolayısı ile FVAÖK (EBITDA) marjımızı bozmadan gerçekleştirdik. Yılı, 8 milyon kayıtlı kullanıcı ve sitemiz üzerinden satışa sunulmuş yaklaşık 6 milyon ürün ile kapatıyor olacağız."
Gelecek üç yıl için iddialı bir plan yaptıklarını dile getiren Cenk Angın, sadece gelir tablolarını değil, bilançolarını da güçlendirecek şekilde hareket edeceklerini ifade ediyor. Cenk Angın Doğuş Planet'in girişimi olan Numaraonbir.com ile rekabetin artacağını belirtiyor. Ancak pazarda önemli bazı konsolidasyonların olacağı Cenk Angın'ın paylaştıkları arasında. Öte yandan 2013 başında GittiGidiyor'un yenilenmiş iPhone, iPad ve Android uygulamasının yayınlanacağını ve yenilenmiş mobil sitesinin hayata geçeceğini paylaşalım.
"2013'te merdiven altı şirketlere karşı regülasyonlar konuşulacak"
Hepsiburada Ticari Genel Müdürü İlker Baydar
Eskiden online alışveriş yapan müşterilerde, kredi kartı ile internetten alışveriş güvenli midir endişesi bulunduğunu ifade eden Hepsiburada Ticari Genel Müdürü İlker Baydar, banka ve kredi kartı firmalarının denetimleri ve yatırımları sonucunda bu endişenin artık kalktığını söylüyor. İlker Baydar, ödeme yöntemlerinde kapıda ödemeden havaleyle ödemeye varıncaya kadar pek çok alternatifin sunulduğunu ve artık ödemenin bir endişe kaynağı olmaktan giderek uzaklaştığını belirtiyor.
2012 yılının Hepsiburada açısında olumlu geçtiğini söyleyen İlker Baydar sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Yeni üye sayımızda yüzde 41 artış var. Hepsiburada'ya her ay 8.5 milyon tekil ziyaretçi en az bir kez geliyor. Bu Türkiye’deki toplam internet kullanıcılarının yüzde 25'inden fazlasına denk geliyor. Toplam ziyaretçi sayımız ise 18 milyonun üzerinde."
2013 yılındaki büyümenin, geçen 3 yıldan daha az olmayacağını ve hatta artacağını söyleyen İlker Baydar, online ayağı bulunmayan şirketlerin de e-ticaret sektörüne gireceğini dile getiriyor. İlker Baydar, 2013 yılında mobil cihazlar üzerinden yapılan alışverişlerin ve ödeme sistemlerindeki çeşitliliğin artacağını söylüyor. Öte yandan İlker Baydar, merdiven altı firmalara karşı müşteri haklarını ön plana çıkaracak regülasyonların daha da önemli hale geleceğini sözlerine ekliyor.
"Pazarı tanımayan şirketler geri çekildi"
limango Genel Müdürü Gülfem Toygar
İnternetten alışveriş yapanların artık 'özel alışveriş' kavramına alıştığını söyleyen limango Genel Müdürü Gülfem Toygar, 2012 yılında sektörde birçok ortaklık ve yatırımın yapılmasının yanı sıra Türkiye pazarını tam olarak tanımadan gelen şirketlerin geri çekildiğini ifade ediyor. Gülfem Toygar, dikey pazarda ilerlemelerin olduğunu, uzun süredir sektörde yer alan markalar için de kendi yapılarını güçlendirdiklerini ve yeni projelerle gündeme geldiklerini söylüyor.
OGLI e-Solutions Platform ve Arabulvar.com gibi iki yeni dikey platformu hayata geçirdiklerini belirten Gülfem Toygar, "2012 bizim için birçok yeni projenin hayata geçmesi bakımından çok önemli ve güzel bir yıl oldu. Bugün 5 milyonu geçen üyemizle artık daha büyük bir aileyiz. Geçtiğimiz yıla oranla üye sayımızda yaklaşık yüzde 45’lik bir artış oldu. Bu artışın cirosal anlamda da etkilerini görmeye devam ediyoruz" diyor.
2013 yılının yatırımlar açısından aktif bir yıl olacağını ifade eden Gülfem Toygar, yapılan ve planlanan yatırımlara bakıldığında e-ticaret sektörünün kârlılık beklentilerini karşıladığını söylüyor. Gülfem Toygar, gelecek yıl en çok konuşulacak konular arasında e-ticaret sektöründeki rekabetten dolayı CRM ve dijital pazarlama stratejilerin de öne çıkacağını dile getiriyor. 2013 yılında e-ticaret firmalarının önem vereceği diğer bir konunun ise lojistik hizmetleri olacağı Gülfem Toygar'ın söyledikleri arasında.
"2012'de yabancı yatırımcılar beklemede kaldı"
Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra
2011 yılında yabancı yatırımcıların Türkiye e-ticaret pazarına yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, 2012 yılında ise daha farklı bir tabloyla karşıldığını söylüyor. Sina Afra, "Yabancı yatırımcılar bu pazarda köşe kapmak için Türkiye'deki başarılı e-ticaret sitelerine yatırım yapma eğiliminde oluyor. 2012 yılında bu durum tam olarak değişmedi, ama yabancı yatırımcılar beklemede kalmayı tercih etti" şeklinde konuşuyor.
Gelecek dönemde Enmoda.com’u Türkiye’nin bir numaralı online moda merkezi yapmaya çalışacaklarını belirten Sina Afra, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğimiz ve global bir e-ticaret markası olma yolunda ilerleyeceğimiz 2013 yılı için Markafoni ve iştirakleri olarak Türkiye’deki e-ticaret pazarının büyüme hızından çok daha yüksek bir büyüme hızı hedefliyoruz."
2012′nin en önemli olayının, Rocket grubunun Türkiye’den çıkması olduğunu söyleyen Sina Afra, Türkiye’de online alışveriş hacmi büyümesini sürdürdüğünü belirtiyor. BKM’nin verilerine göre, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’de kredi kartı ile internetten yapılan harcamaların toplamda 30 milyar TL düzeyinde olması beklendiğini ifade eden Sina Afra, bu rakamın 2013’te 42 milyar TL’ye çıkacağını tahmin ediyor.
"Grup satın alma sitelerinde iş modelleri yeninden tanımlanıyor"
Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş
2012 yılında e-ticaret sektörünün yüksek bir ivmeyle büyümeye devam ettiğini dile getiren Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş, rekabetin daha da arttığını söylüyor. Burak Ertaş, "Grup satın alma ve fırsat sitelerinin yaygın kullanımıyla birlikte birlikte iş modelinde temel problemlerin olmasından dolayı sürdürülebilirlik sıkıntısı olacağını öngörmüştük. Şimdi grup satın alma siteleri arasında konsolidasyon ve iş modellerinde gerçekleşecek değişiklik sürecine tanıklık ediyoruz. Grup satın alma sitelerinde iş modelinin yeniden tanımlanma dönemine girdiğimizin eklemek isteriz" diyor.
2012 yılının sahibinden.com için çok verimli bir yıl olduğunu ifade eden Burak Ertaş, ciddi bir ivme ile iş hacimlerini arttırdıklarını ve hem büyüme hem de iş derinliği anlamında daha da kuvvetlendiklerini söylüyor. Burak Ertaş, Sahibinden.com'un yeni ofisi olan Sahiplex'ten de bahsederek 5 bin metrekare büyüklüğündeki yeni ofisin, konfor ve sosyal olanaklarıyla çalışan dostu olduğunu belirtiyor.
2013 yılında yüzde 100 müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik yatırımlarını sürdüreceklerini açıklayan Burak Ertaş, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Stratejilerimiz ve ihtiyaçlarımız paralelinde işe alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. 2013 yılında da ekibimizi yaklaşık olarak yüzde 30 büyütmeyi düşünüyoruz."
"2012 yılında dikey projeler konuşuldu"
Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın
2011 yılında yaşanan grup satın alma trendinden sonra 2012 yılında dikey projelerin konuşulduğunu dile getiren Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, hayata geçen yeni proje sayısı ve internet girişimlerinin ekosistemi büyütmedeki etkisi oldukça tatmin edici olduğunu belirtiyor.
Nevzat Aydın, Yemeksepeti'nin General Atlantic'ten 44 milyon dolarlık aldığı yatırımın önemli olduğunu dile getiren sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Rakamlarla konuşursak, son iki yıldır yaklaşık yüzde 50 büyüyen Yemeksepeti, bu yıl yüzde 60 büyüdü. 12 yaşına giren bir şirket olarak hala bir start-up hızında büyüyebilmek bizi çok mutlu ediyor."
2013 yılında hedeflerinde yeni ülkeler olduğunu dile getiren Nevzat Aydın, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki operasyonlarını pazarlama yatırımıyla desteklemeye başladıklarını söylüyor. Öte yandan Nevzat Aydın, 2013 yılında İrmik.com ve Lokum.com ile hayata geçen dikey projeleri büyütmek istediklerini belirtiyor.
Sonuç olarak
2012 yılı bitti ve yukarıda paylaştığımız alıntılardan da görüldüğü üzere e-ticaret sektörü açısından heyecanlı bir yıla girmek üzereyiz. E-ticaretin öne çıkan patronlarının açıklama 2013 yılında büyüyecek bir e-ticaret sektörü bizi bekliyor. Bunun yanında kapanacak, belki de satın alınacak birçok e-ticaret sitesinin olabileceğini de görüyoruz. 2012 yılının bitmesine sayılı günler kala 2013 yılında e-ticaret sektöründe neler yaşanacağını merakla bekliyoruz.