Facebook'un yeni uygulaması ile 'dürtme' geri dönüyor: Poke!

Facebook, halka arzını gerçekleştirmiş dev bir firma olmasına rağmen içerisinde girişimcilik ruhunu hiçbir zaman kaybetmedi. Sürekli yenilikleri ve geliştirmeleri ile adından bahsettirmeyi de başardı.
Facebook'un yeni uygulaması ile 'dürtme' geri dönüyor: Poke!

Facebook PokeFacebook, halka arzını gerçekleştirmiş dev bir firma olmasına rağmen içerisinde girişimcilik ruhunu hiçbir zaman kaybetmedi. Sürekli yenilikleri ve geliştirmeleri ile adından bahsettirmeyi de başardı.

Facebook'un ilk zamanlarında oldukça popüler olan, zaman tüneline geçilmesinin ardından silikleştirdiği Poke, yani dürtme özelliği şimdi yeni bir uygulama formunda karşımızda.

Yazının başında da bahsettiğim gibi, Facebook girişimcilik ruhunu asla kaybetmedi ve barındırdığı "hack" ruhunun bir eseri de Poke uygulaması oldu. Poke, bağımsız bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor ve Snapchat'in de ciddi bir rakibi olmuş durumda.

Öncelikle size biraz Snapchat'ten bahsedeyim. Snapchat, yüklediğinizde çevrenizle anlık olarak paylaşımlar yapmanızı sağlayan bir uygulama. Dilerseniz bu uygulama ile anlık olarak fotoğraf ya da video çekebiliyor veya arkadaşlarınıza notlar yollayabiliyorsunuz. Uygulamanın en büyük özelliği paylaşımların anlık olarak yapılması.

Snapchat'i ciddi şekilde zora sokacağı düşünülen Poke, Facebook çalışanları tarafından sadece 12 günde (hacker ruhu demiştik) geliştirilmiş ve yayınlanmış. Poke uygulamasını kurar kurmaz tüm Facebook arkadaşlarınız uygulamanın içine aktarılıyor. Snapchat'in ayrıldığı tek nokta bu, çünkü Snapchat telefon rehberinizdeki arkadaşlarınızın verilerini çekerek çalışıyor.

Poke

Artık kuru kuru dürtmek yok! Poke uygulaması aslında bir Snapchat klonu olmuş. Anlık olarak fotoğraflar çekebiliyor, bu fotoğrafların üstüne notlar çizebiliyor, mesaj yazabiliyor ya da 10 saniyeyi aşmamak kaydıyla videolarınızı paylaşabiliyorsunuz. Yani dürtme özelliği bile artık çok daha interaktif olacak şekilde düzenlenmiş. Şimdilik bir ses seda yok ama Facebook bunu konum tabanlı teknolojiye entegre edip (bir ara denemişler, sonrasında vazgeçmişlerdi)  hoodcast tarzında Facebook arkadaşınız olmasa dahi onları dürtebileceğiniz bir hale getirebilir. Bu da uygulamayı daha da popüler hale getirmeye yeter de artar bile.

12 günde yapılan uygulama, ilk gününde 1'inci sırada Poke uygulamasını duyuran Facebook'un Ürün Direktörü Blake Ross, her ne kadar projeye liderlik etmemiş olsa da, uygulama tamamen Facebook çalışanlarının yaptığı bağımsız bir uygulama. İşin ilginç yanı, ürün henüz ilk gününden AppStore'un ücretsiz uygulamalar kategorisinde birinci sıraya yükseldi.

Poke uygulaması üzerinden birisi sizi herhangi bir görsel ya da mesaj ile dürttüğü zaman çıkan sesi de Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg kaydetmiş. Aslında şaka amaçlı kaydedilen ve Zuckerberg'in iPhone'u ile kaydettiği bu ses, uygulamanın bildirim efekti olmuş. Hemen aşağıdan Zuckerberg'in sesine kulak verebilirsiniz. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.