Captcha'nın dünü, bugünü ve geleceği

Her şeyden önce Captcha kavramının ne olduğundan bahsedelim. İnternet sitelerinin etkileşimli bir yapıya geçmesinin ardından form gibi dışarıdan veri girişinin beklendiği yerlerde, veri girişinin gerçek bir insan tarafından yapılıp yapılmadığını anlama ihtiyacı doğdu. Bunun üzerine 2000 yılında spam veya kötü niyetli saldırıların önüne geçecek bir yapı duyuruldu: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Yani, Captcha. Daha detaylı bilgi isteyenler ise şuraya bakabilir.

Tüm bunların ardından kendi projelerinizde Captcha kullanmak isterseniz Google’ın reCAPTCHA’sını ya da Are You a Human, Securimage ve Cryptographp gibi seçenekleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Wordpress veya Joomla gibi hazır bir yapı kullanıyorsanız, bu yapı içerisinde gelen bir bir Captcha çözümü de bulmanız mümkün.

Gelelim Captcha konusunda günümüzde kurulan çeşitli reklam ve sosyal sorumluluk modellerine. Uzun zamandır Captcha zaten reklam amaçlı olarak kullanılıyordu. Son yıllarda reklam ve Captcha dendiğinde öne çıkan girişimler ise Solve Media ve NuCaptcha oldular. NuCaptcha özellikle mobil açılımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

yeni nesil Captcha'lar

Bu konudaki en önemli fırsat alanı ise insanların karşılarına gelen bazı Captcha'ları okumakta zorlanmaları ve bu durumun memnuniyetsizlik yaratması. Are You a Human ise tam da bu noktada farkını ortaya koyuyor. Klasik Captcha yaklaşıma eğlenceli ve insanların kolay anlayabileceği bir bakış açısı katıyor. Bu arada okuması karmaşık olan Captcha'ların ortalama geçilme süresi 14 saniye, ve bir günde de 100 milyonun üzerinde Captcha çözülüyor.

Konunun bir diğer dikkat çeken örneğine İsveç'te rastlamanız mümkün: Civil Rights Defenders. Yoğun bir şekilde sosyal sorumluluk barındıran bu özel Captcha'da sorular toplum bilincini artırmaya yönelik olarak hazırlanıyor ve herhangi bir gelir modeli bulunmuyor.

Geride bıraktığımız Kasım Ayı’nda Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenen Startup Weekend etkinliğinde de adCaptcha isimli bir proje bulunuyordu. 2013 yılı tahminlerinin havada uçuştuğu şu günlerde, Captcha konusu hiç kuşku yok ki ilgi çekici. Bakalım yakın gelecekte Captcha ile ilgili neler duyacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.