Temmuz ayında Androidli cihazların yüzde 86′sı Android 2 sürümlerinde, yüzde 10'u ise Android 4 sürümündeydi. Android geliştirici blogunda yeni güncellenen rakamlara göre Android 4 sürümünün payı yüzde 30'u geçti.
3 Aralık ile biten 2 haftalık süreçte analiz edilen verilere göre Android kullanıcıları, Android 4 sürümlerine (Ice Cream ve Jelly Bean) ilgi göstermiş görünüyor. Android sürümlerinin payı neredeyse 3 katına çıkarak yüzde 34'ü geçmiş.
En çok kullanılan Android sürümü ise halen 2.3 sürümü (Gingerbread). Gingerbread'in payı halen yüzde 50'nin üzerinde.
Temmuz ayında yüzde 64 olan Gingerbread'in payı yüzde 50.8'e gerilemiş. Gingerdread altındaki sürümler ise yüzde 22.7'den yüzde 13.4'e düşmüş. Toplamda Android 2.0 sürümlerinin payı yüzde 64.2 olmuş.
Tabloya baktığımızda Android 3 sürümülü cihaz sayısının payı oldukça az görünüyor. Bu da bu sürümdeki cihazların üst sürüme yükseltme açısında daha iyi bir iş çıkardığını gösteriyor. Tabii bu uyumlulukta yazılımın payı olduğunu da düşünebiliriz.
Ekran boyutları ve çözünürlük
Yine bir önceki istatistikle karşılaştırabileceğimiz bir veri de ekran boyutları ve çözünürlük üzerine ama bu 2 dönem arasında çok fazla fark yok gibi.
En çok dikkat çeken 2 nokta; normal boyutta HDPI çözünürlüklü ekranların payının artması ve tabloya büyük ekranlarla XHDPI çözünürlüklü cihazların girmiş olması.
Toparlayacak olursak Androidli cihazların fiyat avantajı alt seviye cihazların çoğunlukla Android 2'den yukarıya çıkamadığını gösteriyor ki bu pek de iyi bir durum değil. Android 3 sürümünün bu konuda daha başarılı olduğu çok net ve gelecekte de durumun daha da iyiye gideceğinin işareti.
Apple'dan kısa süre önce ayrılan Scott Forstall da Haziran ayında WWDC 2012 etkinliğinde Android sürümlerinin parçalığına gönderme yapmıştı. Bu tablonun biraz daha toparlanması için sanırım bir kaç çeyrek daha beklememiz gerekiyor.