Apple WWDC 2012'de yenilik yağmuru [Güncelleme]

Apple WWDC 2012'de yenilik yağmuru [Güncelleme]

Aylardan beri beklenen Apple'ın World Wide Developer Conference (WWDC) 2012 nihayet başladı. Tüm dünyadan Apple geliştiricilerinin katıldığı etkinlik şu anda başladı ve Tim Cook'un sahne alması bekleniyor.

Daha önce iPhone 3G ve ilk MacBook Pro gibi ürünler geleneksel WWDC etkinliklerinde tanıtılmıştı ve bu yıl da Apple'ın yeni mobil işletim sistemi iOS 6 ve Mac tarafında yeniliklerin duyurulması bekleniyordu. Bazı söylentiler olsa da Apple'ın her zamanki gibi sürpriz yapması mümkün.

Tim Cook sahne aldı. WWDC'de yaşanan gelişmeleri güncellemelerle aktarıyoruz.

Tim Cook 23. WWDC için sahneye çıktı ve her zamanki gibi bazı istatistiklerle konuşmasına başladı. Konferansa 60 ülkeden katılım olduğunu, etkinlikte 112 oturum ve 125 deney ve testin geliştiricileri beklediğini söyledi. Konferansta bine yakın Apple mühendisi görev alıyor.

Cook App Store'da 400 milyon hesap olduğunu paylaştı. App Store'da 650 bin uygulama bulunuyor ve bunların 225 bini tamamen iPad için geliştirilmiş uygulamalar.

App Store'dan 30 milyar civarında uygulama indirilmiş. 5 bini geliştiricilere para kazandırmış ve Cook bunun başlı başına bir ekonomi olduğundan söz ediyor. App Store 32 yeni ülkeye daha açılacak ve toplam 155 ülke App Store'a erişmiş olacak.

Tim Cook Apple'ın sağlık alanında önemli uygulamalarla hayata değer katmaya devam edeceklerini söyleyerek sahneyi Phil Schiller'a bıraktı. Schiller hemen yeni MacBook serisinden bahsetmeye başladı.

 Schiller yeni MacBook Pro ve Air serilerini tanıtıyor. Daha iyi performansa sahip yeni Mac bilgisayarlarının yüzde 60'a kadar hızlı grafiklere sahip olduğundan bahsediyor.

MacBook Pro 13 inç ve 15 inç olarak USB 3.0 ile gelecek. 13 inç 1199 dolar-1499 dolar arasında değişecek. 15 inç ise 1799 dolar- 2199 dolar arasında fiyatla satılacak.

Yeni MacBook Air'larda da 2 tane USB 3.0 bağlantısı olacak. 720p FaceTime HD kamera da MacBook Air'in yeni özelliklerinden. 11 inç model 1366 x 768 çözünürlüğe sahip ve 999 dolar-1099 dolar arasında fiyatlandırılıyor.

Yeni Pro serisi de oldukça incelmiş. Eskisinden 0.71 inç yani yüzde 25 daha ince. Yeni MacBook Pro da "retina display" ekran ile geliyor. 15.4 inçlik modelde 2880 x 1800 çözünürlük olacak. Bu 5 milyondan fazla piksel demek. Lansman sırasında en çok alkış kopan anlardan biri yaşanıyor.

MacBook'larda Final Cut Pro ve bazı uygulamalar güncellenmiş. Adobe Photoshop'un ve AutoCAD'in de güncellendiği haberini veriyor Schiller.  Apple Bluetooth 4.0'ı da MacBook'lara dahil etmiş; bu veri aktarım hızını ciddiye aldığını gösteriyor. Yeni MacBook Pro'da HDMI çıkışı da bulunuyor.

Schiller yeni MacBook'ların oldukça güçlü ve hafif olduklarına değindi. Apple'da çevresel konulara önem verdiklerinden bahsediyor. MacBook Pro'nun ekranında PVC ve Arsenik kullanılmamış. MacBook'ların sevkiyatının hemen bugün başlayacağı haberi de bir hayli alkış alıyor.

Ve şimdi Craig Federrichi sahne aldı. Ekranda büyük bir X işareti belirdi. Federrichi Lion'ın şimdiye kadar en iyi satan işletim sistemi olduğunu, 9 ayda kullanıcıların yüzde 40'ının Mac OS X Lion'a geçtiğini söyledi. Gösterilen grafikte OS X Lion'ın Windows 7'den daha hızlı yayıldığı gösteriliyor.

Yeni OS X'te bir çok yenilik var ama Federrichi 8 tanesini aktaracağını söylüyor. İlk sıra iCloud'un. Dediğine göre 125 milyon iCloud kullanıcısı var. Mountain Lion iCloud'u destekliyor ve artık farklı Apple ürünleri arasında tam senkronizasyon ve yedekleme sağlanıyor.

3 yeni uygulama var; mesajlaşma, hatırlatıcı ve notlar. Dökümanların iCloud senkronizasyonuna dair "Buluttaki Dökümanlar" adında bir yenilik de tanıtıldı. Pages ile dökümanlara herhangi bir cihazdan erişim kolaylaşıyor.

Yapılan demoda Mountain Lion'daki yeni mesajlaşma uygulaması ve bildirim merkezi gösterildi. Bu sürümde sesle kayıt özelliği de var ve herhangi bir uygulamada kullanılabiliyor; hatta Microsoft Word'de de.

Paylaşma uygulaması ise Mountion Lion üzerinden herhangi bir paylaşımı hızlıca yapmanızı sağlıyor. Herhangi bir içeriği bu paylaş düğmesi üzerinden eposta, mesaj, Twitter iletisi vs. paylaşabiliyorsunuz.

Geldik yeni Safari'ye. TabView adında yeni bir görünüm ve iCloud düğmesi dikkat çekiyor. Yeni MacBook'ta uyku modunda güncelleme, daha verimli güç tüketimi, hızlı Apple TV bağlantısı da dikkat çekiyor.

Yeni Game Center'da farklı platformlar arası rekabet başlıyor. Sahneye yarış tulumu ve kaskı ile bir yarışçı geldi ve iPad ile Mac arasında bir rekabet başladı. Kazanan OS X'i kullanan Craig. :)

Mail VIP, Launchpad arama, offline okuma listesi de yeni özelliklerden. Craig, Çin için bazı özelliklerden bahsediyor. Çok sayıda API geliştiricilere açılmış. Çin alfabesinin giriş süreçleri geliştirilmiş. Çin için özel uygulamalar var.

Yeni Mountion Lion'a yükseltme sadece 19,99 dolara Temmuz ayında yapılmaya başlayacak. Yeni Mac alanlara bu güncelleme ücretsiz.

Scott Forstall, iOS yeniliklerini anlatmak için sahnede. Mart ayı itibariyle 365 milyon iOS cihazı satılmış. iOS 5'i çok ciddi bir uyum var ve Forstall Android tarafındaki fragmantasyonu gösteriyor.

Verilen rakamlara göre iOS'daki bildirim merkezi, uygulamaların yüzde 81'i tarafından kullanılıyor ve bu güne kadar 1,5 trilyon anlık bildirim iletilmiş. 140 milyon iMessage kullanıcısı olmuş ve 150 milyar mesaj gönderilmiş. Fotoğrafların neredeyse yarısı iOS 5'ten geliyor. 130 milyon GameCenter hesabı var ve her hafta 5 milyar skor üretiliyor.

Sıra geldi iOS 6'ya.  iOs 6'da 200'den fazla yenilik var. Gerçekten inanılmaz. Siri ile başlıyoruz. 8 aylık Siri'nin spor müsabakalarına verdiği cevaplarla bir test yapılıyor.

Forstall şimdi de Siri ile yemek için yer ayırtıyor. Apple Open Table ile anlaşmış. Forstall sinema filmlerini de Siri'ye soruyor. Artık Siri'ye sanatçılar üzerinden filmler sorulabiliyor ve bir uygulamanın çalışması için de komut verilebiliyor. Örneğin İngilizce "Play Angry Birds" diyerek Angry Birds'ü açabiliyorsunuz.

Konuşarak Twitter'a güncelleme gönderebiliyorsunuz. Otomobil üreticileriyle zamanında iPod için ciddi bir işbirliği yapan Apple bu kez Siri için aynı çıkışı yapıyor. 9 otomobil üreticisiyle anlaşılmış. Bunlar BMW, General Motors, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler ve Honda.

Siri'ye yeni diller de ekleniyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca'ya sonraki aşamada Japonca, Kanada İngilizcesi ve Fransızcası, üç İspanyolca lehçesi, İtalyanca, Korece ve Çince'nin üç lehçesi de katılacak. Toplam 15 dili anlıyor olacak Siri. Yeni iPad'de de Siri çalışacak.

Forstall, Facebook'a geçti. Beklenen işbirliği gün yüzüne çıkıyor gibi. Evet, Facebook da Twitter gibi artık iOS'un dışarıya açılan bir parçası oldu. Dahası da var; App Store'a beğen (Like) düğmeleri ekleniyor. Facebook etkinlikleri iOS takvimine giriyor. iOS 6'daki Facebook entegrasyonu yeni Mac'lerde de olacak.

Arama uygulamasında yenilikler var. Artık bir aramaya hızlıca taslaklardan bir mesajla cevap verebileceksiniz. Belli saatler arasında telefonunuzun çaldığını hiç bir şekilde size yansıtmayan bir 'rahatsız etmeyin' uygulaması da iOS 6'ya eklenmiş. Telefonu kapatmaya veya uçuş moduna almaya gerek yok.

iOS 6'da Facetime artık mobil şebekeden de kullanılabilecek. Apple kimlik numaranız ve telefon numaranız da bir araya getiriliyor. Mobil tarayıcı kullanımında iOS'taki trafiğin 2/3'si Safari'den geliyor. Sitelere resim yükleme de yeni mobil Safari'nin özelliklerinden.

Önemli bir özellik daha var. Artık bir çok fotoğrafı bir çok arkadaşlarınızla aynı anda paylaşabileceksiniz. Bu Facebook'ta fotoğraf paylaşımını azaltabilecek bir yenilik.

Sıra e-posta uygulamasındaki yeniliklerde. Artık VIP etiketlemesi diye bir olay var. Önemli gördüğünüz kişileri VIP olarak belirleyip, yıldızla işaretleyebiliyorsunuz. Büyük bir eksiklik de giderilmiş; e-posta yazarken fotoğraf veya video eklenebiliyor.

İşte rekabet! Apple PassBook adıyla tüm kartlarınızı tek bir yerde toplayacağınız bir uygulama tanıtıyor. Bu Google Wallet ve diğer mobil cüzdan uygulamaları için tehdit olabilir. Sinema biletleri, uçuş kartları, mağaza kartları hepsi bu PassBook'ta buluşacak.

PassBook demosu yapılıyor. Konum öncelikli uygulama ile yakınında olduğunuz bir mekanın kartı telefonunuzda öne çıkarılıyor ve hemen kullanabiliyorsunuz. Özel tanımlamalarla iOS 6'da bazı uygulamaların denetimi kısıtlanabiliyor. Apple otizmli çocukları düşündüğünü söylüyor.

Akabinde harita logosu göründü ekranda. 3D logosu da var! İşte Maps...

iOS 6'da 100 bin iş yeri kayıtlı. Apple Google Maps'i saf dışı etti ve bu da Google'a ciddi bir darbe vuracak gibi. Yeni harita uygulamasında mekanların bilgileri, geri bildirimler (yorumlar) ve fotoğraflar yer alıyor. Bu bir çok konum tabanlı uygulama için de tatsız haber sayılabilir.

Kaza/trafik gösterimi ve navigasyon da yeni iOS 6 haritasında. Gayet iyi görünüyor ve tabi Siri ile nereden benzin alabileceğinizi öğrenebiliyorsunuz.

Şimdi 3D haritalaya geçildi ve Apple, Google'a kafa tuttuğunu gösteriyor. Salonda yine alkışlar koptu.

Yine Çin'e özel uygulamalardan bahsediliyor. Tim Cook'un geçen aylarda yaptığı Çin seyahatinin en azından bir kısmının içeriği de şimdi anlaşılıyor. SDK bugün geliştiricilere açılıyor ve beklendiği üzere iPhone 3GS ve üzeri iOS 6'ya sahip olacak. iPad 2. ve 3. nesil, iPod Touch da ise 4. nesil iOS 6'yı destekleyecek. Tam da beklendiği üzere, Apple ilk iPad'lerin rafa kalkmasının zamanının geldiğini düşünüyor sanki.

Tim Cook son olarak sahneye geliyor ve teşekkür ediyor. Cook tüm bu yenilikler ve ürünlerden gurur duyduklarını söyleyerek sahneden iniyor.

SON

Evet, 2012 WWDC'nin sonuna gelindi. Apple oldukça iyi bir çıkış yapmış görünüyor. Özellikle iOS 6 oldukça ses getirecek gibi. Bahsedilen 200 yeniliğin küçük bir bölümü paylaşıldı, ne zaman tüm kullanıcılara ulaşacağı paylaşılmadı ama yeni iPhone yıl sonuna doğru geleceği kesin gibi.  Yeni MacBook'ların ise Apple'a kişisel bilgisayar tarafında ciddi bir güç katacağını söylemek mümkün.

Artık mikrofon sizde. :)

Ana kaynak: The Verge

Görseller: The Verge, Mashable, TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.