Geçen haftanın en çok dikkat çeken haberi sanırım Serdar Yaman'un kurucusu olduğu Pabbuc.com'un kapanışıydı. Bugün ise geleneksel grup alışveriş sitesi Saklı Şehir'in neden bir süre önce neden kapatıldığı Ömer Ekinci tarafından paylaşıldı.
Bize de bu iki kapanan (batmaktan kurtulan) girişimden çıkarılacak dersleri yazmak düştü.
Sözü fazla uzatmadan ve detaylara girmeden hemen listeleyelim. Pabbuc.com'dan başlayıp Saklışehir'e doğru gidelim.
1) Mali kaynak yani yatırım bulma süreci işler yolunda giden bir girişim için de uzun sürebilir. 1-2 ayda kesin yatırım bulurum diye kendinizi kandırmayın. En iyi koşullarda 3-6 arasında yatırım alacağınızı düşünerek kendinizi garantiye alın ve ihtiyacınız varsa hemen yatırım aramaya koyulun.
2) En kötü birilerine satar çıkarım diyerek fazla cesur davranmayın, işler kötüye giderken herkes sizin kadar risk almayabilir. Yeni fırsatlar daha fazla ilgi çeker.
3) Eğer yatırımcılarınız girişimciyse ve yeniden bir girişime soyunacaksa işleri sıkı tutun. Bu biraz eve gelen yeni kardeş gibidir. Yatırımlar diğer girişime kaymaya başlarsa sizin girişiminizin ne olacağını iyi düşünün. Gerekirse onlarla beraber yeni yatırımcı arayın.
4) Herkes en ucuzu almak için benim kadar arama yapmıyor. En ucuz malı ve en iyi malı satmak mantıklı görünse de çok satmak değil karlı satmak asıl hedefiniz olsun. Daha pahalı satış yaparsanız da hizmetiniz ile bu farkın karşılığını verin.
5) Rakiplerin ve pazarın durumunu iyi takip edin. Kimin sizi nasıl etkileyeceğini iyi düşünün. Bir şeyler kötüye gitmeye başladıysa herkes kendini kurtarmaya bakar.
6) Dikey dediğiniz alan kültürel ve manevi değerlere yakınsa daha dikkatli olun.
7) Sermayeniz olmadan yola çıkarsanız büyük ihtimalle batarsınız. E-ticaretin operasyonel ve internet üzerindeki masrafları hiç de az değil. Emre Kurttepeli'nin "Eskiden 100 bin TL ile bir e-girişim kurabiliyordunuz, şimdi 500 bin TL olmadan başlamak manasız.” sözünü en azından e-ticaret için dikkate alın.
8) İlk heyecana ve size gösterilen ilgi özgüven verebilir ama işe odaklanmazsanız özgüvenin para etmediğini anlarsınız.
9) Bilmediğiniz işi dışardan izleyerek öğrendiğinizi sanmayın; "Bakarak öğrenilseydi, kediler ciğerci olurdu" sözünü hatırlayın.
10) Ekibinizin çekirdek kadrosunu da bir şeyleri yaşayarak öğrenmiş kişilerden kurun.
11) Elinizin altında bildiğiniz ve başardığınız bir iş varken yeni bir işe adım atmak aslında asıl işinizi ihmal etmektir ve bu ihmal o işi de riske atabilir.
12) Herkesle beraber heyecanlanırsanız, herkesle beraber batabilirsiniz. Gerçekten inandığınız için (sadece sözlere değil, rakamlara da) bir işe adım atın.
13) Odaklanın.