Suriye internetin fişini çekti

Suriye'deki muhalif güçlerle Suriye hükümeti arasındaki çatışmalar geçen seneden beri sürüyor. Her geçen gün şiddetin boyutunun daha fazla arttığı çatışmalar sonunda, ülkedeki internet ve mobil iletişimi vurdu. Ülkeden gelen bilgilere ve veri trafiği ölçümlemelerine göre ülkenin tümünde internet ve telefon erişimi kesilmiş durumda.

Suriyeli muhalif güçler internet üzerinden; girdikleri çatışmaları, Suriye askerlerine düzenledikleri saldırıları ve bildirileri, Twitter, Facebook ve YouTube üzerinden paylaşarak, tüm dünyaya kendilerini göstermeye çalışıyordu. Söz konusu sosyal paylaşım ağlarına erişim daha önce de ara ara kesiliyordu.

Ancak dün saat 10.30 civarında Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed tarafından başkent Şam ve ülkenin en büyük kentleri Halep, Hama ve Humus'taki internet bağlantıları Akamai verilerine göre tamamen kesilmiş oldu. Mobil hatlar üzerinden ise ara ara görüşmeler yapılabildiği muhalif güçler tarafından belirtiliyor.

Aslında internet ve mobil hatların kesilmesine yönelik hükümet hamleleri ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Daha önce Mısır ve Libya'da yaşanan ayaklanmalar sırasında internet bağlantıları kesilerek, muhalif güçlerin sosyal ağ kanallarına erişimi engellenmişti.

Google sesli tweet atmayı Suriye için kullanıma açtı

Google ise ülkedeki internet bağlantısının kesilmesiyle birlikte harekete geçerek, daha önce Mısır ve Libya'da kullandığı hizmeti yeniden kullanıma açtı. Speak2Tweet adındaki servis, telefon üzerinden konuşularak tweet atılmasını sağlıyor. Suriyelilerin Google'ın paylaştığı telefon numaralarını arayarak tweet atmaları mümkün. Suriyeli muhaliflerin ses kayıtlarını buradan dinleyebilirsiniz.

Suriye'de 2011 yılı verilerine göre yaklaşık 4.5 milyon internet kullanıcısı bulunuyordu. Bu rakam Suriye nüfusunun hemen hemen yüzde 20'sine denk geliyor. Ülkedeki internet hızı ortalamasıysa 768  kbit/s olarak kayıtlardaki yerini alıyor.

Ülkeler her ne kadar iletişim araçlarına ulaşımı keserek muhalif seslerin çıkmasını engellemeye çalışşa da internet çağında bunun gerçekleşemeyeceği apaçık görünüyor. Google'ın Speak2Tweet servisi bunun en iyi örneği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.