App Store mu, Google Play mi? Hangisi daha hızlı büyüyor?

App Store mu, Google Play mi? Hangisi daha hızlı büyüyor?

Mobil uygulamalar ile ilgili ölçümlemeler gerçekleştiren App Annie, uygulama mağazalarının son durumlarını araştırdığı yeni raporunu yayınladı. Rapor uygulamalar ile ilgili pek çok bilgiyi içerirken, Apple’ın App Store’u ile Google’ın Google Play’ini de karşılaştırıyor.

App Annie’nin rakamlarına göre App Store’un ürettiği gelir Google Play’in tam 4 katı. Fakat rakamlar bu alanda Apple’ın doygunluk noktasına daha yakın olduğunu ve Google’ın Apple’a göre daha hızlı güç kazandığını ortaya koyuyor. Öyle ki App Annie’nin raporuna göre Google Play’in gelirlerinin büyüme hızı Apple’ın 24 katı olarak gözlemlenmiş.

Fakat Apple’ın bu hesaba itirazı var…

App Annie’nin raporu yayınladıktan sonra dünyanın pek çok yayın organında yukarıdaki gibi yayınlandı; Apple daha çok para kazanıyor fakat Google Play gelirlerini kat kat daha hızlı artırıyor. Haberler yayınlandıktan kısa süre VentureBeat yazarı John Koetsier bir Apple yetkilisinin kendisini aradığını ve raporda Apple uygulama mağazası ile ilgili rakamların gerçeği yansıtmadığını belirttiğini söylüyor.

App Annie'nin raporunda uygulama mağazalarının indirme sayıları (solda) ve gelirleri (sağda) bu şekilde gösteriliyor.

App Annie’nin rakamlarına göre Apple’ın uygulama mağazası gelirleri bu yıl içerisinde 0,7 dolar artmış yani yüzde 12,9’luk bir yükseliş göstermişti. Fakat Apple’dan gelen açıklamalar manzaranın bundan farklı, hatta epey farklı olduğunu gösteriyor.

Apple’ın paylaştığı rakamlardan Koetsier’ın çıkarımlarına göre 2011 yılı içerisinde App Store gelirleri 1,4 milyar dolar seviyesinde olması daha gerçekçi görünüyor. 2012’nin ilk 8 ayında elde edilen gelir ise 3,6 milyar dolar. Son 4 ayı da hesaba katacak olursanız bunun yüzde 12,9 değil, yüzde 200’e yakın bir artış anlamına gelmesi daha gerçekçi gibi görünüyor.

Fakat tam rakamları bilmeden bu hesabı kesin olarak yapmak da mümkün değil. Her ne kadar yüzde 12,9 olması gerekenden düşük gibi görünse de, yüzde 200 de biraz iyimser bir rakam gibi görünüyor. Muhtemelen daha gerçekçi olan rakam ikincisine daha yakın ama telaffuz edilenden daha düşük bir oran.

Her halükarda görünen şu ki, mobil uygulama mağazaları çok ciddi gelirler üretmeye başladılar. Burada Apple ve Google’ın rekabeti devam ediyor ve Apple bu yarışta önde. Google’ın büyüme hızı ise Apple’dan biraz daha fazla ama sonuç olarak uygulama pazarı için henüz yolun başında diyebiliriz. Microsoft’un da devreye girmesiyle beraber 2013 içerisinde bu pazarda taşlar biraz daha yerine oturmuş olacak gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.