Türkiye'deki internet abonesi sayısı 20 milyona dayandı

Türkiye'deki internet abonesi sayısı 20 milyona dayandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum‘nun (BTK) 2012 yılı üçüncü çeyrek sektör verilerini paylaştı. Bu verilere göre Türkiye'deki internet abone sayısı 20 milyona yaklaşırken, DSL abonelerindeki düşüş geçen çeyreklerdeki gibi sürmeye devam etti.

Hemen rakamları paylaşacak olursak, Türkiye'de şu anda 19.3 milyon internet abonesi bulunuyor. Bu rakamın 19.2 milyon abonesi genişbantla internete bağlanıyor. 2011 yılı üçüncü çeyrekte 12.8 milyon olan bu rakamın, geçen çeyrekte 18.3 milyona ulaştığını paylaşalım. Hemen hemen yüzde 6'lık bir büyüme yakalanan sektörde, son çeyrekte 1 milyon yeni internet abonesinin eklendiğini görüyoruz.

DSL abonelerinin sayısında ki son üç çeyrekten beri gerileme yaşandığını paylaşıyorduk. Bu gerileme 2012 yılı üçüncü çeyrekte ufak da olsa devam etti. İkinci çeyrekte 6 milyon 632 bin DSL abonesi bulunurken, üçüncü çeyrekte bu rakam yüzde 0.5 düşüşle 6 milyon 602 bine gerilemiş durumda.

Fiber internet abone sayısı 500 bini geçti

Tabi bu düşüşün en büyük sebeplerinden biri fiber internetin hızla yaygınlaşmasını gösterebiliriz. Bunu BTK'nın üçüncü çeyrek raporlarında görebiliyoruz. 2012 yılı ikinci çeyrekte Türkiye'de 469 bin civarında fiber internet abonesi bulunuyordu. Bu rakamın 2012 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 16.8'lik büyümeyle 548 bine ulaşmış olduğunu görüyoruz.

Mobil internet abone sayısına baktığımızda büyümenin hızlandığını söyleyebiliriz. Mobil cepten internet rakamlarına baktığımızda geçen çeyrekte 8.7 milyon abone olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam 2012 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 10.2 büyümeyle 9.6 milyona ulaşmış durumda. Tablet ve 3G modemlerin dahil olduğu mobil bilgisayaradan internet kategorisindeki abone sayısı geçen çeyreğe göre yüzde 4.5 büyümeyle 1.8 milyon ulaştığı raporda yer alan bilgiler arasında.

Mobil cihazlar üzerinden harcanan veri miktarı yüzde 24 arttı

Söz konusu dönemde kullanıcıların yarattığı veri trafiğine baktığımızda sadece mobil cihazlar üzerinden 18 bin 618 terabytelık veri hacmini görüyoruz. Bu rakam 2012 yılı ikinci çeyreğe göre yüzde 24 daha fazla. Sabit genişbant abonelerinin yarattığı veri hacmiyse 531 bin 239 terabyte olarak kayıtlara geçmiş durumda. Bu rakamın yüzde 90 indirme, yüzde 10 ise yüklemeyi kapsıyor.

BTK'nın paylaştığı rakamlara baktığımızda önceki çeyreklerde gözlemlediğimiz trendlerin 2012 yılı üçüncü çeyrekte de devam ettiğini görüyoruz. İnternet abone sayısı geçen senelere göre az da olsa büyümeye devam ediyor. Ancak özellikle İstanbul'da gözlemlediğimiz kadar şirketlerin fiber internete yaptıkları yatırım karşılığını almaya devam ediyor. Bunu DSL abonelerindeki düşüş ve fiber internetteki abone artışında görmek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.