Megaupload'un kapatılışı sinema sektörünü olumsuz etkiledi

Megaupload'un kapatılışı sinema sektörünü olumsuz etkiledi

İnternete adını kazıyan dosya paylaşım platformları arasında şüphesiz Megaupload'u sayabiliriz. Bu sene başında kapatılan Megaupload, bir çok sektörün linç objesi olarak hafızalardaki yerini aldı.

Kuşkusuz bu olaylar sıradan bir kullanıcının hayatını etkilerken, Megaupload'u 'linç objesine' dönüştürenlerden biri olan sinema sektörü hiç beklenmedik bir şekilde zararlı çıktı. Munich School of Management ve Copenhagen Business School'un yaptığı araştırmalar, Megaupload'ın kapatılmasının sinema sektörünü olumsuz etkilediğini iddia ediyor.

Söz konusu üniversiteler, birden fazla denek grubunu 49 ülkedeki 1344 sinema filmini beş yıl boyunca takip etmiş. Sinema sektöründeki gişe hasılatları bu sene içinde belli bir oranda gerilerken, Megaupload'ın kapatılmasından sonra bu oranın az da olsa hızlanarak düşmeye devam ettiğini tespit edilmiş.

Sosyal ağ etkileşimi önemli rol oyunuyor

Megaupload nasıl olur da gişe hasılatlarını etkiler? Araştırma görevlilerinin vurguladığı tek bir mecra var. O da sosyal ağ. Sosyal ağ etkileşimlerinin sinema bileti satışlarında önemli bir etken olduğu ve bu etkileşimin en iyi şekilde sosyal ağlarla yapıldığı belirtiliyor. Dosya paylaşım mekanizmasının sosyal ağlarda etkileşime dönüşmesi filmlerin daha fazla kullanıcıya hitap etmesi bu nedenlerin başında yer alıyor. Böylece filmlere para ödemek istemeden izleyenlerin para ödeyerek filme gitmek isteyenler tarafında oluşturulan bir insan kitlesi yarattığı da ifade ediliyor.

Megaupload'ın kapatılması sonrası sinema gişe hasılatlarında ne kadarlık bir düşüş olduğu araştırma sonuçlarında belirtilmiyor. Ancak bu oranın çok az olduğu altı çizilen noktalar arasında.

Megaupload kurucusu yeni projeyle dönüyor

Megaupload, açık olduğu dönemde günlük 50 milyon ziyaret alıyordu ve internet kullanıcıları için oldukça önemli bir yere sahipti. Yaklaşık 10 aydan beri kapalı olan Megaupload’un yerinin herhangi bir başka platformla dolduğunu söyleyemek oldukça güç. Zaten Megaupload'un kurucusu Kim Dotcom, benzer bir proje için harekete geçti ve Me.ga adındaki proje ile "dünyayı değiştirmeyi" planladığını açıkladı.

Korsan içeriklerin paylaşımını her ne kadar desteklemesek de başta sinema olmak üzere birçok sektör internet çağına yenildi. Bunun tek sebebi olarak bu sektörlerin teknoloji ve internete ayak uyduramamasını gösterebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.