Reklam karşılığında mobil internet sunan Samba'dan stratejik bir anlaşma

Reklam karşılığında mobil internet sunan Samba'dan stratejik bir anlaşma

Reklam karşılığında ücretsiz mobil internet sunan Samba Mobile'dan bahsetmiştik. Bu model tartışmaları beraberinde getiriyor ama bir yandan da büymeye devam ediyor. Samba Mobile stratejik bir anlaşmaya imza attı ve 2013'te daha aktif olacağını gösterdi.

Hatırlatalım; Samba Mobile izlediğiniz reklamlar karşılığında bedava internet erişimi sunan bir alt operatör olarak Birleşik Krallık'ta hizmet veriyor. Şimdiye kadar da 1.43 milyon dolar yatırım alarak tutunmayı başardı. Anlaşma imzalanan Yuilop da Samba mantığında hizmet veren bir başka girişim.

Yuilop'da kazanacağınız 'enerji puanları' karşılığında ücretsiz kısa mesaj gönderimi ve sesli görüşme imkanına kavuşuyorsunuz. Yuilop da SponsorPay destekli reklamlar üzerinden kazanç sağlıyor. Yuilop, Barcelona ve Paris merkezleri ile 110 ülkeye hizmet veriyor. Kurucusu da eski bir İspanyol alt operatörünün kurucusu.

Yurtışında mobil hizmetlerin özel iletişim vergisi var mı emin değilim ama Yuilop, 5.5  milyon dolar yatırım alacak kadar büyümüş ve artık Samba Mobile ile ortak bir strajide ilerleyecek. Samba CEO'su Ben Atherton işlerin iyi girmesi durumunda ortaklığın ilerleyeceğini söylüyor. Görünen tablo da işlerin büyüyeceğini düşündürüyor.

Samba'nın ilk hedefi Almanya ve büyük Avrupa ülkeleri olacak. Bu anlaşmanın girişimcilere cesaret vermesi de yeni gelişmelerin habercisi olabilir. İlk yazıda da söylediğim gibi, halen Samba Mobile'ın geleceğine dair derin kuşkularım var. Yuilop ile yapılan anlaşmanın uyandırdığı fikir ise bu işin operatör tabanında değil, uygulama tabanında daha fazla büyüyeceği yönünde.

Orange'dan ücretsiz mesajlaşma uygulaması: Libon

Bu arada France Telekom markası olan Orange tarafından henüz piyasaya sunulan ücretsiz mesajlaşma uygulamasından da bahsetmek gerek. Libon adlı uygulama yazılı ve sözlü iletişim için Skype ve WhatsApp uygulamalara rakip olmak istiyor. Temel özellikler ücretsiz ama ek özellikler için ücret istiyor. Şu anda iOS için geliştirilmiş ama Android uygulamasının da 2013'te gelmesi bekleniyor.

Kendi pazarımıza bakacak olursak Türkiye'de böyle bir modelin tutup tutmayacağı ise bilinmezliğini koruyor. Bunun yanında operatör tarafında son kullanıcıya dönük girişimler test süreci olarak değerlendirilebilir ki Turkcell'in T serisi akıllı telefonlarında Nimbuzz ile yaptığı anlaşma da bunun bir örneği sayılabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.