Japonya Vergi Dairesi Amazon'un peşine düştü

Japonya Vergi Dairesi Amazon'un peşine düştü

Teknoloji şirketlerine karşı devletlerin vergi tutumları her geçen gün artmaya devam ediyor. Geçen haftalarda Türkiye Maliye Bakanlığı, harekete geçerek başta Apple'ın uygulama mağazası App Store olmak üzere Google Play ve BlackBerry App World için vergilendirme konusunu gündeme almıştı.

Türkiye'de bu tartışmalar devam ederken Japonya'dan konuyla ilgili uygulama kararı çıktı. Bu karara göre Japonya'ya giriş yapan Amazon'un dijital içeriklerinden vergi alınmaya başlanıyor. The Japan Times'ın haberine göre söz konusu vergilendirme uygulaması Amazon'dan Japonya'ya giriş yapan e-kitap ve diğer dijital içerikler için uygulanacak.

Yüzde 10'a kadar çıkacak

Haberde yer alan bilgilere göre Japonya Vergi Dairesi, 2014 yılına kadar Amazon'un dijital içeriklerinden yüzde 5 oranında vergi alacak. Ancak bu oran kademeli olarak arttırılacak. Vergilendirme oranının 2014 yılında yüzde 8, 2015 yılındaysa yüzde 10'a kadar çıkması bekleniyor.

Amazon cephesinden konuyla ilgili açıklama gelmezken, Japon Hükümeti haberde yer alan bilgilerin doğru olduğunu açıkladı.

Japonya, Amazon'un en önemli pazarları arasında yer alıyor. Şirket, özellikle Kindle serisini Japonya için yerelleştirilerek, kullanıcılara sunmuştu.

Fransa 252 milyon dolarlık borç çıkarmıştı

Japonya Hükümeti'nin vergilendirme konusunda Avrupa modelini kullanacağı iddia edilenler arasında. Avrupa vergilendirme modelinin uygulanması söz konusu olursa Amazon'un başı derde girebilir.

Çok değil, Kasım ayında Fransa Hükümeti, Amazon'un 2006-2010 yılları arasındaki vergi borcunun 252 milyon dolar olduğunu ve söz konusu meblağının ödenmesi için harekete geçildiğini açıklamıştı.

Öte yandan Amazon'un, İngiltere Hükümeti ile de sorun yaşaması muhtemel. İngiltere Maliye Bakanlığı, Kasım ayında Amazon hakkında soruşturma açtığını açıklamıştı.

"Google her şeyi arıyor, vergi dairesini aramıyor"

Yukarıda paylaştığımız tabloda göründüğü gibi gelecek dönemde teknoloji şirketleri, vergi dairelerini ziyaret etmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Bu durum Türkiye pazarında yer alan teknoloji şirketlerini de kapsıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Google her şeyi arıyor, vergi dairesini aramıyor" diyerek bu sinyali vermişti. Gelecekte Apple, Google, ve BlackBerry gibi uygulama veya dijital içerik sağlayıcılarını vergi dairesinde görebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.