Freelancer.com, bugün Türkçe sayfalarını açarak Türkiye pazarına ilk adımını attı. Yıllar önce Türkiye'de freelance çalışanlara ulaşılabilecek doğru modellere sahip sitelere ihtiyaç olduğunu yazmıştım. O yazının üzerinden 3 yıl geçti ve bugün pazarda bir şekilde ayakta kalan yerli girişimler gibi yabancı servislerin de pazara ilgi duyduğunu biliyorduk.
Bugün ise bu alanda hizmet veren büyük oyuncularından birinin Türkçe sayfalarını açarak Türkiye pazarına girdiğini açıklaması doğru bir gelişim gösterdiğimizin göstergesi niteliğinde. Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık ve Avustralya gibi pazarlara açılan Freelancer.com'da 4.4 milyon kullanıcı ve 2.4 milyonun üzerinde proje listeleniyor. Kendisini dünyanın en büyük dış kaynaklı ve kitle kaynaklı çalışma piyasası olarak Freelancer.com, serbest çalışanlar ve dışarıdan proje bazlı eleman arayanlara hizmet veriyor.
Yapılan resmi açıklamada Türkiye verisini de paylaşan servis, halihazırda Türkiye'den 26.248 kayıtlı üyesinin olduğunu ve Türk işletmelerinin şimdiye kadar 11356 iş ilanı yayınladığını paylaşmış. Bu ilanlar üzerinden yapılan işlerle aynı şirketler 654.803 dolar harcamış.
Özellikle küçük işletmelere yaratacağı fayda düşünüldüğünde gelişen Türkiye internet sektöründe hızlı ve kolay çözümler için doğru bir adres olabilir. Geçtiğimiz yıl Kanadalı Scriptlance'i satın alan şirket, oldukça ses getirmişti.
Freelancer'ın Türkiye pazarına açılmasını yorumlayan şirketin CEO'su Matt Barrie " Türkler kendi işlerini kurarak ekonomiyi canlandırmak isterken, kurulu küçük işletmelerse büyümek için can atıyor. Fikirleri var ama, bankalar ve AB’nin pek az yardımı oluyor. Freelancer’ın Türkçe Sitesinin lansmanı, Türk ekonomisine büyük bir canlılık kazandıracak. Dünyanın en büyük dış kaynaktan temin web sitesi olarak, Türk işletmelerinin en geniş global işgücü ve online iş piyasasına erişimini sağlayacak. Son derece gerekli olduğu bir anda iş büyümesinin tetikleyecek" söylüyor.
Freelancer'ın Türkiye pazarına girmesinin hem iş veren tarafında hem de çalışan tarafında ani bir ilgi yaratmayacağı malum ancak iş yapış biçimlerinde orta vadede bir farklılık yaratabileceğini söyelyebiliriz. Aynı zamanda Freemarket isimli bir mağaza sistemi de olan servis burada geliştiricilerin oluşturdukları temaları, PHP scriplerini, logoları ve çeşitli tasarım öğelerini satabilmelerine imkan tanıyor.
Freelancer.com'un Türkiye pazarında nasıl bir ilgiyle karşılanacağını ilerleyen dönemlerde analiz edebileceğiz.